Indie news,News

Indie: Subsydiowana żywność dla ponad połowy obywateli

W myśl zaprezentowanej dziś przełomowej ustawy o bezpieczeństwie żywnościowym ponad sześćdziesiąt procent indyjskiego społeczeństwa będzie uprawnionych do otrzymywania taniego, subsydiowanego ziarna. Ustawę przedstawił w parlamencie minister ds. żywności K. V. Thomas, w obecności przewodniczącej Indyjskiego Kongresu Narodowego Sonii Gandhi.

Akt, mający na celu walkę z niedożywieniem, ma „zapewnić dostęp do odpowiedniej ilości jakościowego pożywienia w przystępnych cenach, by umożliwić ludziom godne życie”. Ustawa rozszerza zakres ukierunkowanego systemu dystrybucji publicznej i przyznaje osobom żyjącym poniżej granicy ubóstwa prawo do otrzymywania w sumie siedmiu kilogramów subsydiowanych zbóż i ryżu miesięcznie. Subsydiowana żywność trafi do 75% populacji wsi i 50% mieszkańców miast.

Ponadto każda kobieta będzie uprawniona do otrzymywania bezpłatnych posiłków podczas ciąży i sześć miesięcy po porodzie. Ustawa poświęca także uwagę dzieciom. Za rozdzielanie darmowych posiłków wśród tych poniżej szóstego roku życia odpowiadałaby lokalna placówka, tzw. anganwadi. Starsze dzieci otrzymywałby posiłek w szkole.

Indie należą do krajów z najgorszymi wskaźnikami dotyczącymi niedożywienia dzieci. Przodują również w kontekście zbyt niskiej wagi noworodków i niedowagi wśród dzieci.

Jak wylicza BBC, realizacja postanowień wcielanej w życie etapami  ustawy będzie kosztowała 19 miliardów dolarów. Przeciwnicy ustawy argumentują, że doprowadzi ona do wyczerpania zapasów. Zwolennicy propozycji władz uważają jednak, że poprawi ona znacznie życie najgorzej usytuowanych. „Głód musi odejść. Należy przedyskutować szczegóły ustawy i jej realizacji. Ale rezygnacja z niej z powodu ostrożności budżetowej byłaby przypadkiem zaburzonych priorytetów” – napisał ekonomista Jean Dreze.

Dziennikarze The Hindu zauważają, że ustawa oznacza zmianę nastawienia władz do walki z niedożywieniem. Od modelu pomocy społecznej przechodzi do podejścia opartego o uprawnienie do odpowiedniego odżywienia.

Źródło: The Hindu, BBC

Opracowanie: Agnieszka Budyńska

.

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Indie: Subsydiowana żywność dla ponad połowy obywateli Reviewed by on 23 grudnia 2011 .

W myśl zaprezentowanej dziś przełomowej ustawy o bezpieczeństwie żywnościowym ponad sześćdziesiąt procent indyjskiego społeczeństwa będzie uprawnionych do otrzymywania taniego, subsydiowanego ziarna. Ustawę przedstawił w parlamencie minister ds. żywności K. V. Thomas, w obecności przewodniczącej Indyjskiego Kongresu Narodowego Sonii Gandhi. Akt, mający na celu walkę z niedożywieniem, ma „zapewnić dostęp do odpowiedniej ilości jakościowego pożywienia w

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź