BLOGOSFERA

CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA WIOSNY

Już od dynastii Shang (około XVII – XI wieku pne) na początku roku składano ofiary bóstwom i przodkom. Po chłodnych dniach i zimowym postoju w pracy na polu odnawiała się przyroda, a wraz z nią czekały na rolników ciężkie prace. Do dzisiejszego dnia przetrwała ta tradycja. Chiński kalendarz jest sciśle połączony z pracami w polu.

Święto Wiosny ma wiele zwyczajów, które nadal są stosowane.

12 miesiąca w 8 dnia przygotowuje się kleisty ryż z prosem, czerwoną fasolą, ziarnami lotosu, miłorzębu, z miąższem owoców longan i suszoną głożyną.

świąteczne owoce

W 23 dniu 12 miesiąca księżycowego zwanego również „małym rokiem”, składa się tradycyjnie ofiary bóstwu żywności . Większość rodzin przygotowuje syty posiłek, po czym rozpoczynają się „oficjalne przygotowania” do przyjęcia Nowego Roku.

A więc nadchodzi czas zakupów i przygotowań. Jest to bardzo ważne gdyż często sklepy są zamknięte w tym okresie, zwłaszcza w małych miasteczkach i wioskach.

świąteczne warzywa

Dzień przed świętem przygotowuje się to co będzie jedzone w święta, wcześniej, gdyż pod żadnym pozorem nie wolno używać ostrych narzędzi w Nowy Rok w obawie przed „przecięciem szansy”.

Dużo jest do zrobienia, na stole musi się znaleźć wszelkiego rodzaju żywność przynosząca szczęście, sukces i długowieczność.

Koniecznie musi być makaron i to jak najbardziej długi, tak jak długie powinno być życie, ryba ze łbem i ogonem jako symbol bogactwa. Mandarynki symbolizujące zdrowie. W regionach morskich są też małże dla dobrego prosperowania w finansowych sprawach, na każdym stole: daktyle i kasztany dla płodności, warzywa dla młodości i życia duchowego.
Nie może zabraknąć ryżu, pszennej mąki, kurczaków, kaczek, ryb, mięsa, owoców, słodkości i papierowych dekoracji.

dekoracje

Dla dzieci kupuje się nowe ubranka, a dla rodziców i przyjaciół prezenty, którym się ofiarowuje suszone owoce i słodkości.

suszone owoceWielkie sprzątanie i pranie też ma miejsce we wszystkich domach.
Tak czysty i uporządkowany dom odziewa swą świąteczną szatę, atmosfera dekorowania okien i drzwi udziela się wszystkim domownikom, młodszym i starszym, dwa czerwone lampiony zawieszone są nad drzwiami. Wigilia księżycowego Nowego Roku jest uważana za najważniejszą chwilę, kiedy wszyscy członkowie rodziny zbierają się przy wspólnej kolacji, najlepiej przy okrągłym stole symbolizującym jedność.

rodzina z narodu Dong przy kolacji

Posiłek jest bardzo obfity i urozmaicony, odmienny od codziennego, drób, ryby i ser sojowy są obowiązkowo podawane, gdyż w/g hononimów chińskich oznaczają pomyślność, nadmiar zboż i pieniędzy. Podczas kolacji, jak w każdej rodzinie to bywa, pogaduszki , śmiechy, radośc, cała rodzina przed odbiornkiem TV śledzi uroczystą galę „CCTV4” (TV narodowa) o niebywałej jakości artystycznej, z udziałem znanych artystów chińskiej estrady.

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA WIOSNY Reviewed by on 6 lutego 2015 .

Już od dynastii Shang (około XVII – XI wieku pne) na początku roku składano ofiary bóstwom i przodkom. Po chłodnych dniach i zimowym postoju w pracy na polu odnawiała się przyroda, a wraz z nią czekały na rolników ciężkie prace. Do dzisiejszego dnia przetrwała ta tradycja. Chiński kalendarz jest sciśle połączony z pracami w polu.

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Zhongguo 中国

"中国" - jest sinologiem, propagatorem Chin i kultury chińskiej. Przyjaciel narodu chińskiego. Podróżując po Chinach zagląda w miejsca trudno dostępne dla turystów. Mawia: "CHINY - to pasja i powołanie. KRAJ, w którym jest najwięcej ludzi do polubienia"

Pozostaw odpowiedź