Chiny news

Chiny zaostrzają prawo dotyczące kontroli jakości produkowanych artykułów spożywczych

Jakość sprzedawanej w Chinach żywności, pomimo, że uległa poprawie, pozostawia sporo do życzenia, poinformowało chińskie Ministerstwo Zdrowia. W zeszłym roku zatrute melaminą mleko spowodowało śmierć sześciorga dzieci z 300 tysięcy, które zachorowały.
W sobotę parlament chiński uchwalił ustawę przewidującą surowsze prawo, jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności. Ustawa zakłada m.in. poważne kary dla tych, którzy nie przestrzegają kontroli jakości.
Tworzenie nowego prawa zajęło pięć lat. Szczególnie zwraca ono uwagę na dodawane do produktów spożywczych konserwanty.
Żadne sztuczne substancje nie mogą być dodawane do żywności w procesie produkcji, dopóki nie zostanie udowodnione, że ich obecność jest niezbędna, głosi nowa ustawa.
Po skandalach z zatrutą żywnością, rząd chiński robi wszystko, aby odzyskać zaufanie społeczeństwa do produkowanych w Chinach artykułów spożywczych.

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 0
  •  
  •  
  •  
Chiny zaostrzają prawo dotyczące kontroli jakości produkowanych artykułów spożywczych Reviewed by on 2 marca 2009 .

Jakość sprzedawanej w Chinach żywności, pomimo, że uległa poprawie, pozostawia sporo do życzenia, poinformowało chińskie Ministerstwo Zdrowia. W zeszłym roku zatrute melaminą mleko spowodowało śmierć sześciorga dzieci z 300 tysięcy, które zachorowały. W sobotę parlament chiński uchwalił ustawę przewidującą surowsze prawo, jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności. Ustawa zakłada m.in. poważne kary dla tych, którzy nie

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 0
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź