Po ostatnim skandalu z firmą Bishonen, japońskie władze mają zamiar znowelizować przepisy dotyczące produkcji alkoholu. Obowiązujące do tej pory prawo z 1953 roku zabezpieczało jedynie interesy państwa poprzez wprowadzenie akcyzy, dzięki której znaczne sumy wpływały do budżetu. Jednak to prawo okazało się być mocno niedoskonałe, gdyż producenci wykorzystywali lukę w przepisach, produkując alkohol o niższej jakości. Tradycyjna japońska wódka ryżowa, sake, ma być teraz dokładniej oznaczana, zwłaszcza jeśli chodzi o składniki użyte do jej produkcji. Firma Bishonen, ponoć jak wiele innych, używała do produkcji sake ryżu o niskiej jakości, przeznaczonego do celów przemysłowych, a nie do spożycia.
Przypuszcza się, że zmiana w przepisach nakładająca na producentów konieczność umieszczenia na butelkach informacji o składnikach użytych do wyrobu sake spotka się z ich ostrym sprzeciwem. Jednak zdaniem ekspertów, zmiany są konieczne, aby narodowy japoński alkohol odzyskał nadszarpnięte zaufanie konsumentów.
Japonia news
Zawartość sake pod lupą
Udostępnij:
Zawartość sake pod lupą
Reviewed by News on
16 czerwca 2009
.
.!. Po ostatnim skandalu z firmą Bishonen, japońskie władze mają zamiar znowelizować przepisy dotyczące produkcji alkoholu. Obowiązujące do tej pory prawo z 1953 roku zabezpieczało jedynie interesy państwa poprzez wprowadzenie akcyzy, dzięki której znaczne sumy wpływały do budżetu. Jednak to prawo okazało się być mocno niedoskonałe, gdyż producenci wykorzystywali lukę w przepisach, produkując alkohol o
Udostępnij:
Pozostaw odpowiedź