Hongkong news,News

Wzrost cen żywności w Hongkongu

Badania przeprowadzone przez hongkońską Labour Party wskazują, że w ciągu ostatnich pięciu lat ceny niektórych produktów spożywczych wzrosły o ponad 100 procent. Dla porównania dochód mieszkańców Hongkongu w latach 2007-2012 wzrósł o 18 procent.

Co ciekawe, raport wykazał, ze najwyższy wzrost cen żywności zanotowano w najuboższych dzielnicach. W dzielnicy Tin Shui Wai ceny wieprzowiny i wołowiny są średnio o 50 proce

nt droższe niż w innych częściach Hongkongu. Jeden z członków Labour Party, Tam Chun-yin, zaapelował o wprowadzenie negatywnego podatku dochodowego celem pomocy osób, które najbardziej dotyka problem inflacji cen żywności. Dodał też, że wygórowane ceny żywności w Hongkongu spowodowane są brakiem konkurencji na rynku i że rząd powinien aktywnie działać na rzecz rozwoju konkurencyjności w tym sektorze.

Badania zostały przeprowadzone na trzydziestu rynkach w Hongkongu, dokonano porównania cen szesnastu rożnych produktów spożywczych jak np. ryż, wieprzowina, wołowina, drób, ryby i warzywa.

Miriam Dąbrowa

Źródło: SCMP

zp8497586rq
Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Wzrost cen żywności w Hongkongu Reviewed by on 11 lutego 2013 .

Badania przeprowadzone przez hongkońską Labour Party wskazują, że w ciągu ostatnich pięciu lat ceny niektórych produktów spożywczych wzrosły o ponad 100 procent. Dla porównania dochód mieszkańców Hongkongu w latach 2007-2012 wzrósł o 18 procent. Co ciekawe, raport wykazał, ze najwyższy wzrost cen żywności zanotowano w najuboższych dzielnicach. W dzielnicy Tin Shui Wai ceny wieprzowiny i

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar