Wietnam news

Wietnam: Wzrost produkcji trzciny cukrowej

Plantacja trzciny cukrowejProdukcja trzciny cukrowej  wzrosła o ponad 14 proc. w  tym roku w porównaniu z zeszłym 11-miesięcznym sezonem. Jednak problemem pozostają nadmierna podaż oraz  niska jakość cukru.

Według danych Zakładu Przetwórstwa i Handlu Produktami Leśnictwa,  Rybołówstwa oraz Produkcji Soli od połowy sierpnia ubiegłego roku do połowy lipca  tego roku produkcja trzciny cukrowej podniosła się aż o 14,5 proc.

Urzędnicy Departamentu spotkali się  w czwartek (25.07) w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w prowincji Hau Giang w Delcie Mekongu, aby przeprowadzić kontrolę sezonu cukrowego 2012-13.

Mimo większej produkcji w tym sezonie, uczestnicy spotkania uznali, że jakość produkowanego cukru była gorsza w porównaniu z innymi krajami.

– Innym problemem są duże zapasy cukru, co oznacza, że podaż i popyt nie są zrównoważone – stwierdził szef Departamentu Nguyen Trong Thua.

Kraj posiada obecnie 1,53 mln ton cukru, nie uwzględniając ilości cukru przywożonego w ramach zobowiązań Światowej Organizacji Handlu. Według Wietnamskiego Stowarzyszenia Cukru i Trzciny Cukrowej roczne zapotrzebowanie na cukier wynosi około 1,3-1,4 mln ton.

Thua powiedział, że rozwój tej branży może być zrównoważony jeśli wielkość obszarów uprawy pozostanie bez zmian, a podaż będzie lepiej zarządzana. Dodatkowo uznał, że rolnicy powinni skupić się na lepszych szczepach trzciny cukrowej, które mogłyby poprawić wydajność i jakość. Aktualnie w Wietnamie z hektara uzyskuje się średnio 5,5-5,8 ton cukru, co jest równe połowie światowej produkcji.

Zdaniem Thua cukrownie powinny ściślej współpracować w zbiorach, zakupie i przetwarzaniu trzciny cukrowej. Zalecił również korzystanie z produktów ubocznych cukru do produkcji nawozów, alkoholu i energii elektrycznej, co zwiększyłoby zyski w przemyśle cukrowniczym.

Według stowarzyszenia cukru koszty produkcji trzciny cukrowej i cukru są nadal wysokie. Uczestnicy spotkania zauważyli również, że trzcina cukrowa była transportowana do cukrowni w kilka dni po zbiorze, co doprowadziło do wysokiego poziomu strat po zbiorach.

Ponadto w niektórych obszarach rolnicy zbierali trzcinę cukrową za wcześnie, co miało wpływ na jakość. Uznano również, że powinno nakładać się wyższe kary na przemytników cukru.

W sezonie  cukrowym 2012-13 rolnicy zasadzili ponad 298 tys. ha trzciny cukrowej, czyli 15 tys. ha więcej niż w ubiegłym roku. Średnia wydajność z hektara wyniosła 63,9 ton – w porównaniu z sezonem 2011-12 oznacza to wzrost o 2,2 ton.

Na podstawie: vietnamnews.vn
Opracowanie : Weronika Skibicka

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Wietnam: Wzrost produkcji trzciny cukrowej Reviewed by on 27 lipca 2013 .

Produkcja trzciny cukrowej  wzrosła o ponad 14 proc. w  tym roku w porównaniu z zeszłym 11-miesięcznym sezonem. Jednak problemem pozostają nadmierna podaż oraz  niska jakość cukru. Według danych Zakładu Przetwórstwa i Handlu Produktami Leśnictwa,  Rybołówstwa oraz Produkcji Soli od połowy sierpnia ubiegłego roku do połowy lipca  tego roku produkcja trzciny cukrowej podniosła się aż o

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź