Chińskie władze skonfiskowały ponad sto tysięcy ton przemyconego mięsa. Jego część miała nawet więcej niż czterdzieści lat.
Mrożone mięso, warte około 500 milionów dolarów, zostało skonfiskowane w wyniku akcji obejmującej cały kraj. Bezpieczeństwo żywności jest jednym z głównych problemów Chin. W prowincji Guangxi, która graniczy z Wietnamem, znaleziono mięso wyprodukowane w latach siedemdziesiątych.
Część mięsa znaleziona w prowincji Hunan była wielokrotnie zamrażana i rozmrażana, szczególnie w trakcie transportu. Często do dostarczania produktów używano zwykłych ciężarówek bez możliwości chłodzenia.
Władze podejrzewają, że mięso jest przemycane z Hongkongu oraz Wietnamu, dokąd dostarczają je Brazylia i Indie. W ten sposób przemytnicy starają się uniknąć ograniczeń w imporcie.
Dzięki akcji policji udało się namierzyć 21 grup przestępczych, w tym aż 20 osób zaaresztowano w prowincji Hunan. Wśród przemycanego mięsa głównie znaleziono wołowinę, kurze łapki i kacze szyjki.
Na podstawie: bbc.com
Opracowanie: Anna Bartnik
Pozostaw odpowiedź