Japonia news,News

To koniec targu rybnego Tsukiji w centrum Tokio

źródło: commons.wikimedia.org

Po 83 latach od otwarcia, w sobotę (06.10) swoje podwoje zamknął targ rybny Tsukiji, nazywany „kuchnią Japonii”. Był kultowym miejscem nie tylko dla lokalnych przedsiębiorców, ale również dla turystów, którzy chętnie pojawiali się na nim przed świtem, aby obejrzeć aukcje najlepszych tuńczyków.

Ostatnie aukcje, zamykające 83-letnią historię Tsukiji, rozpoczęły się o 5:30. Nie były już dostępne dla zwiedzających – wstęp dla turystów na halę giełdową został zakazany z końcem września. Choć w ciągu ostatnich 30 lat liczba sprzedających nieustannie malała, każdego dnia na targu sprzedawano około 1500 ton ryb i owoców morza, co stanowiło 1/4 całego handlu rybnego na centralnych rynkach hurtowych w Japonii.

Rozmowy na temat zamknięcia targu były prowadzone od blisko dwudziestu lat, a decyzja została podjęta już kilka lat temu ze względu na zły stan techniczny budynku, wybudowanego w 1935 roku. Na nową lokację giełdy rybnej wybrano położony o niewiele ponad 2 kilometry plac, na którym wcześniej mieściła się gazownia. Pierwotnie planowano, że przenosiny odbędą się w listopadzie 2016 roku, jednak ze względu na wykryte w gruncie wysokie stężenie szkodliwych substancji, takich jak benzen, przekładano je do czasu uporania się z zanieczyszczeniem.

Nowa giełda ma zostać otwarta we wtorek, jednak turyści będą mogli wybrać się tam dopiero w styczniu przyszłego roku. Ze względu na problemy i tłok, jaki wiązał się z odwiedzającymi Tsukiji, w nowym miejscu postanowiono odgrodzić ich od handlujących szklaną ścianą.

Choć główna hala zostanie przeniesiona, na miejscu pozostały przyległe do niej stragany i restauracje, które cieszyły się wielką popularnością ze względu na dostęp do najświeższych ryb. Do końca lutego 2020 roku budynek targu ma zostać zburzony, a na jego miejscu powstanie parking z myślą o Igrzyskach Olimpijskich, które Japonia organizuje w tym samym roku.

 

Opracowanie: Agata Stasiak

Na podstawie: asahi.com, kotaku.com, nhk.co.jp

Udostępnij:
  • 29
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    29
    Udostępnienia
To koniec targu rybnego Tsukiji w centrum Tokio Reviewed by on 8 października 2018 .

Po 83 latach od otwarcia, w sobotę (06.10) swoje podwoje zamknął targ rybny Tsukiji, nazywany „kuchnią Japonii”. Był kultowym miejscem nie tylko dla lokalnych przedsiębiorców, ale również dla turystów, którzy chętnie pojawiali się na nim przed świtem, aby obejrzeć aukcje najlepszych tuńczyków. Ostatnie aukcje, zamykające 83-letnią historię Tsukiji, rozpoczęły się o 5:30. Nie były już

Udostępnij:
  • 29
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    29
    Udostępnienia

O AUTORZE /

Pozostaw odpowiedź