Japonia news,News

Targi żywności mają promować japońską kuchnię

Trzydniowe gastronomiczne święto wystartowało w poniedziałek w Tokio – są na nim obecnie najlepsi kucharze z całego świata, a ich celem jest stymulowanie przemysłu spożywczego oraz propagowanie japońskiej kultury kulinarnej. Tokyo Taste – the World Summit of Gastronomy 2009 jest pierwszym tego rodzaju wydarzeniem w Japonii – w jego programie przewidziano takie atrakcje jak pokazy gotowania, warsztaty kulinarne oraz wystawy produktów spożywczych.
Organizatorzy mają nadzieję, że dzięki temu wydarzeniu japońska kuchnia stanie się jeszcze bardziej popularna na świecie, tym bardziej, że Tokio zostało niedawno ogłoszone światową stolicą dobrego smaku.
Wielu sławnych szefów kuchni z Australii, Wielkiej Brytanii, Chin, Francji, Włoch, Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych i Japonii będzie demonstrowało na żywo swój kunszt licznym zwiedzającym. Wśród nich jest między innymi Joel Robuchon z Francji, najbardziej nagrodzony przez Michelina kucharz świata, Hiszpan Ferran Adria, główny kucharz katalońskiej restauracji El Bulli oraz Kunio Tokuoka zastępca szefa kuchni restauracji Kioto Kitcho.
Nie jest tajemnicą, że dzięki dalszej popularyzacji Japonii na świecie, gospodarze chcieliby w przeciągu 10 lat podwoić liczbę turystów odwiedzających ich kraj, co byłoby bardzo korzystne w obecnej sytuacji gospodarczej.

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Targi żywności mają promować japońską kuchnię Reviewed by on 10 lutego 2009 .

Trzydniowe gastronomiczne święto wystartowało w poniedziałek w Tokio – są na nim obecnie najlepsi kucharze z całego świata, a ich celem jest stymulowanie przemysłu spożywczego oraz propagowanie japońskiej kultury kulinarnej. Tokyo Taste – the World Summit of Gastronomy 2009 jest pierwszym tego rodzaju wydarzeniem w Japonii – w jego programie przewidziano takie atrakcje jak pokazy

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź