W Hongkongu wybuchł skandal dotyczący żywności, który obejmuje setki ton wielokrotnie przetwarzanego oleju. Jego źródła odkryto na Tajwanie, skąd mógł rozprzestrzenić się do Hongkongu i spowodować zagrożenie dla lokalnej gastronomii i produktów żywnościowych – powiedział sekretarz ds. żywności i zdrowia Ko Wing-man.
Centrum Bezpieczeństwa Żywności dowiedziało się o wypadku w czwartek, kiedy to władze Tajwanu zatrzymały przedstawicieli spółki olejowej podejrzanej o nielegalną działalność, między innymi dotyczącą wielokrotnego recyklingu odpadów w bardzo niehigienicznych warunkach z przeznaczeniem na produkowanie oleju spożywczego.
Podsekretarz ds. żywności i zdrowia Sophie Chan powiedziała, że ponad 200 firm spożywczych i restauracji, w tym kilka znanych firm, kupiło i używało tego oleju.
Zauważono, że olej można znaleźć w produktach pakowanych lub w świeżej żywności, a także sprzedawany przez przetwórców, detalistów i hurtowników.
– Skala dochodzenia jest ogromna – powiedział Ko, dodając, że niektóre z firm mogły już sprzedać tysiące produktów ze skażonym olejem.
Centrum Bezpieczeństwa Żywności wysłało pracowników w celu monitorowania sytuacji na runku gastronomicznym, a także wzywa do aktywnego zgłaszania wszelkich informacji, jeśli ktoś wie lub podejrzewa, że użyto żywności skażonej olejem.
Na podstawie: chinadailyasia.com
Opracowanie: Anna Bryła
Pozostaw odpowiedź