Inne-news,Wydarzenia i zapowiedzi

Świąteczny konkurs z CT Poland – ogłoszenie wyników

Szanowni,

Święta tuż tuż i właśnie z tej pięknej okazji wraz z Biurem Podróży CT Poland ogłaszamy kolejny konkurs, w którym do wygrania jest 10 zawieszanych kalendarzy na rok 2013 oraz jeden album o Chinach.

Pytanie konkursowe:

Podczas kolacji wigilijnej w tradycyjnych polskich domach zasiada się do stołu w gronie rodziny przy stole zastawionym 12 potrawami. Również rozmaitym chińskim świętom towarzyszą pewne tradycje. Prosimy o wymienienie z krótkim opisem i uzasadnieniem chińskich tradycji kulinarnych, dotyczących świąt, zarówno w kwestii zasiadania do stołu, ilości i jakości potraw, czasu ich podania itd. Im więcej szczegółów tym lepiej.

Odpowiedzi prosimy wysyłać na adres: [email protected].

Najciekawsze odpowiedzi zostaną nagrodzone oraz opublikowane na portalu polska-azja.pl i fanpage'u na FB Biura Podróży CT Poland.

Na Wasze odpowiedzi czekamy do 24.12 do godziny 12:00.

>>>OGŁOSZENIE WYNIKÓW<<<

Dziękujemy za wszystkie odpowiedzi. Z przyjemnością informujemy, że nagroda główna w postaci albumu o Chinach powędruje do Witolda Piecucha, zaś azjatyckie kalendarze na rok 2013 otrzymają Tomasz Kluk, Eliza Czarnacka i Katarzyna Kluczewska.

Zwycięzcom szczerze gratulujemy. Kolejny konkurs – tym razem noworoczny – ogłosimy już w najbliższy poniedziałek 31 grudnia.

Tymczasem prezentujemy zwycięską odpowiedź nadesłaną przez pana Witolda:

„Polska nazwa Państwa Środka wybornie oddaje jego charakterystykę, także kulinarną i w sferze tradycji. Nie ma jednej „Chiny”, ale wiele Chin. Tak jak nie ma języka chińskiego – a  wiele języków chińskich, i jeszcze więcej odłamów i dialektów. Podobnie wiele jest rodzajów kuchni chińskiej i i tradycji w zależności od regionu. W nowoczesnym Chongqingu w sumie nie ma żadnych zasad, w innych regionach jest wiele odwiecznych cech charakterystycznych, np. noodle Północy, piekielnie ostre jedzenie Syczuanu, słodkie jedzenie na Południu itd. Co je się podczas największych chińskich świat – Festiwalu Środka Jesieni czy Chińskiego Nowego Roku także zależy – choć bywają wspólne dla wszystkich Chińczyków świąteczne dania-symbole, takie jak ciastka księżycowe na Festiwal Środka Jesieni.

Nie mniej jednak, chcąc odpowiedzieć na pytanie konkursowe, zwróciłem się o pomoc do zaprzyjaźnionych ekspertów, tj. moich przyjaciół – rodowitych Chińczyków.

Najbardziej elementarna zasada w chińskim sposobie świętowania, niezależnie od miejsca i okazji, to „jedz tyle ile tylko możesz, a nawet więcej i wyrażaj zadowolenie w jak najbardziej ekspresyjny sposób”. Po prostu „usiądź i się najedz”. Żeby nie powiedzieć “nażryj się”, aczkolwiek za grzeczne uchodzi zostawić odrobinę jedzenia na swoim talerzu co ma oznaczać, że zjedliśmy do syta. Inaczej niż w Polsce, gdzie „wylizanie talerza” ma oznaczać, że jedzenie nam smakowało. :)

Niekoniecznie, będąc zaproszonym do stołu, trzeba wiedzieć gdzie należy usiąść, gdyż bywa, że to gospodarz przydziela miejsca.

Kolejność zasiadania przy stole

W przypadku uroczystych kolacji, w Chinach zwykle spożywa się je w restauracjach, przy okrągłych stołach. Główne zasady są następujące:

  1. Główne miejsce zarezerwowane jest dla najważniejszych gości, i jest to miejsce naprzeciw drzwi. Co znaczy, jest to miejsce pośrodku stołu i najdalej od drzwi.
  2. Gospodarz zajmuje miejsce tyłem do drzwi, będąc najbliżej nich.
  3. W przeciwieństwie do naszej, zachodniej kultury, lewa strona uważana jest za wyższą wobec prawej. Zatem drugi z kolei najważniejszy gość będzie usadowiony będzie po lewej stronie gospodarza, a trzeci – z prawej.
  4. Pary zajmują miejsca razem – mężczyzna po lewej stronie od kobiety.
  5. Kolejność zajmowania miejsc: najpierw najważniejszy gość, następny drugi i trzeci; gospodarz powinien usiąść jako ostatni. Dodatkowo, najpierw starsi, później młodsi. Hierarchia typowa nie tylko dla konfucjanizmu.

Kolejność podawania dań

Ponieważ w Chinach jest wiele rodzajów posiłków, każdy z nich ma właściwe sobie zasady. Wobec tego pozwolę sobie przytoczyć te najważniejsze:

  1. Zestawienie dań powinno obejmować mięso i warzywa, dania ciepłe i zimne.
  2. Zwykle liczba dań równa się liczbie biesiadników. W praktyce jest okej przygotować więcej, jeżeli mężczyzn jest więcej niż kobiet.
  3. Kolejność podawania dań: najpierw zimne, następnie ciepłe. Najpierw dania, po nich deser. Najpierw słone, potem słodkie; najpierw smażone, potem pieczone; najpierw mięso, potem warzywa; najpierw „suche”, potem z zupą. W Kantonie jest inaczej niż w innych częściach Chin – zupę – podobnie jak w Polsce – serwuje się na początku, przed resztą dań.
  4. Konkretnie rzecz biorąc, całość wygląda następująco: najpierw dania zimne, potem zupa, danie symboliczne, po czwarte – danie główne (powinno być „drogie” – „zastaw się a postaw” jest jeszcze bardziej widoczne w Chinach niż w Polsce), po piąte – „zwykłe” ciepłe dania (wiele rodzajów), po szóste – zupa („prawdziwa zupa”), po siódme – deser tudzież wypełniacze (jak chleb, placki, smażone noodle). Na sam koniec, niezależnie czy jesteśmy w Chinach na cotygodniowym familijnym posiłku, wielkiej kolacji z Xi Jinpingiem czy na obiedzie u chińskich studentów w Europie… przychodzi pora na owoce. Z moich obserwacji wynika, że najpopularniejsze są winogrona i melony, arbuzy pokrojone w półksiężyce.
  5. Ogólnie to nie powinno być na stole więcej niż sześć dań.

Jeżeli chodzi o tradycję gotowania, symboliczne potrawy różnią się w zależności od miejsca. A już czasy podawania poszczególnych potraw podlegają takim komplikacjom, że pozwolę sobie skończyć w tym miejscu.

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Świąteczny konkurs z CT Poland – ogłoszenie wyników Reviewed by on 27 grudnia 2012 .

Szanowni, Święta tuż tuż i właśnie z tej pięknej okazji wraz z Biurem Podróży CT Poland ogłaszamy kolejny konkurs, w którym do wygrania jest 10 zawieszanych kalendarzy na rok 2013 oraz jeden album o Chinach. Pytanie konkursowe: Podczas kolacji wigilijnej w tradycyjnych polskich domach zasiada się do stołu w gronie rodziny przy stole zastawionym 12 potrawami. Również rozmaitym

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar