Japonia news

Świat boi się japońskiego jedzenia

fot.Siebrand, CCBY

fot.Siebrand, CCBY

Na skutek awarii w elektrowni atomowej Dai-ishi w Fukushimie, zarówno w Japonii, jak i na świecie narasta coraz większa panika przed skażeniem radioaktywnym. Nie tylko tym w postaci radioaktywnej chmury, ale także ryb, mięsa i nabiału pochodzących z objętego katastrofą terenu.

Korea Południowa, Indie, Tajlandia, Singapur, Malezja oraz Filipiny wprowadziły nakaz monitorowania żywności importowanej z Japonii. Także Stany Zjednoczone zapowiedziały szczegółowe kontrole japońskich produktów zatrzegając, że w uzasadnionej sytuacji mogą zostać wprowadzone pewne ograniczenia w imporcie. Na nic zdają się opinie ekspertów, że prawdopodobieństwo szkodliwości japońskiego jedzenia jest nikłe.

Wiele hoteli i restauracji na całym świecie zrezygnowało z serwowania świeżej żywności pochodzącej z Kraju Kwitnącej Wiśni, uzasadniając to lękiem swoich klientów przed konsumpcją skażonych produktów. Inne wymagają certyfikatów gwarantujących, że dane towary nie pochodzą z obszarów narażonych na promieniowanie rakotwórcze.

Także Ministerstwo Rolnictwa Japonii zapowiedziało szczegółowe kontole żywności. Podlegać im będą owoce morza oraz zboża, mięso, jaja, mleko i warzywa.

Źródło: Bloomberg.com

Opracowanie: Małgorzata Pawłowska

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Świat boi się japońskiego jedzenia Reviewed by on 18 marca 2011 .

Na skutek awarii w elektrowni atomowej Dai-ishi w Fukushimie, zarówno w Japonii, jak i na świecie narasta coraz większa panika przed skażeniem radioaktywnym. Nie tylko tym w postaci radioaktywnej chmury, ale także ryb, mięsa i nabiału pochodzących z objętego katastrofą terenu. Korea Południowa, Indie, Tajlandia, Singapur, Malezja oraz Filipiny wprowadziły nakaz monitorowania żywności importowanej z

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź