Korea Pd news,News

Stanowczy postęp Korei w klonowaniu psów

Południowokoreańska spółka zajmująca się bioinżynierią poinformowała, że jako pierwsza sklonowała psa używając rdzenia komórkowego pochodzącego z komórki tkanki tłuszczowej.

Dwa szczeniaki zostały sklonowane z tłuszczu pobranego od psa gończego. Firma RNL Bio twierdzi, że to pierwszy przypadek, kiedy sklonowano psa właśnie z komórki tłuszczowej, a nie somatycznej. Tkanka tłuszczowa została pobrana w październiku, wyizolowano z niej komórki, a z nich rozwinięto 84 embriony klonów. Embriony zostały wszczepione pięciu sukom – matkom zastępczym 10 listopada. Jedna z matek urodziła dwa klony – Magic i Stem.

Firma zaprezentowała zdjęcia szczeniąt, ale zapowiedziała, że nie pokaże ich na żywo. Tłumaczono to obawą przed późniejszym odrzuceniem ich przez matki zastępcze.

Park Se-Pill, ekspert do spraw klonowania nie związany z firmą RNL Bio stwierdził, że ten postęp technologiczny urozmaici metody klonowania zwierząt i zmniejszy koszty. Dodał również, że nowa metoda może zmienić klonowanie zwierząt w dobrze prosperujący interes.

Firma twierdzi, że klonowanie przy pomocy tkanki tłuszczowej niesie ze sobą wielki potencjał w leczeniu Alzheimera, cukrzycy, osteoporozy czy innych chorób u ludzi.

RNL Bio w minionym roku dokonała pierwszego komercyjnego klonowania, pobierając tkankę od ukochanego pit bulla pewnej Amerykanki.

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Stanowczy postęp Korei w klonowaniu psów Reviewed by on 31 stycznia 2009 .

Południowokoreańska spółka zajmująca się bioinżynierią poinformowała, że jako pierwsza sklonowała psa używając rdzenia komórkowego pochodzącego z komórki tkanki tłuszczowej. Dwa szczeniaki zostały sklonowane z tłuszczu pobranego od psa gończego. Firma RNL Bio twierdzi, że to pierwszy przypadek, kiedy sklonowano psa właśnie z komórki tłuszczowej, a nie somatycznej. Tkanka tłuszczowa została pobrana w październiku, wyizolowano z

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź