Jak podaje Narodowe Biuro Statystki, w styczniu po raz pierwszy od siedmiu miesięcy spadła inflacja konsumencka w Chinach, jednak wzrosły ceny żywności.
Wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych (CPI), główny wskaźnik inflacji, wzrósł 2 procent rok do roku w styczniu. W porównaniu do grudnia, styczniowy CPI wzrósł 1 procent – panująca zima i noworoczne wakacje spowodowały gwałtowny wzrost cen warzyw i mięsa.
Według Yu Qiumei, starszego statystyka Biura, tegoroczna zima jest wyjątkowo ciężka. Utrzymująca się mroźna pogoda na południu oraz smog na północy Chin zakłóciły ruch drogowy i negatywnie wpłynęły na produkcję rolną.
W porównaniu do ubiegłego roku, ceny żywności, które stanowią jedną trzecią cen stosowanych do obliczania CPI, wzrosły 2,9 procent w styczniu,
co spowodowało wzrost CPI o 0,95 procent.
Analitycy z China International Capital Corporation twierdzą, że nacisk cenowy będzie się zwiększać w ciągu najbliższych miesięcy. Inflacja w Chinach nabierze tempa w lutym i wyniesie od 2,7 do 2,9 procent.
W środę Bank Centralny Chin ostrzegł o zbliżającej się presji inflacyjnej, dodając, że należy bacznie obserwować zmiany podaży siły roboczej oraz globalne łagodzenie cen.
Maja Frydlewicz
źródło: xinhuanet.com / 8.02.2013r.
Pozostaw odpowiedź