
źródło: flickr.com
Singapurski rząd zapowiedział walkę z cukrzycą. Desery, napoje i sosy będą zawierały więcej niskosłodzonych składników.
Rada ds. Promocji Zdrowia (HPB) w Singapurze dąży do zmniejszenia ilości cukrów w diecie o 25% do 2020 roku. Aby osiągnąć ten cel, w ubiegłym roku opracowano system zdrowego produkowania składników. Program ma zachęcić producentów do tworzenia zdrowszych artykułów spożywczych, takich jak pełnoziarnisty ryż czy makaron.
W środę (15.08) Zee Yoong Kang, dyrektor generalny HPB, powiedział dziennikarzom, że w ciągu roku od uruchomienia programu 26 wnioskodawców otrzymało dofinansowanie na łączną kwotę 7 milionów dolarów. Na kolejne 3 lata do dyspozycji pozostało jeszcze 28 milionów dolarów.
Sieć restauracji TungLok otrzymała dotację na produkcję ciastek, które mają o 30% mniej cukru i kalorii oraz o 40% mniej tłuszczów nasyconych. Oznacza to, że jedno ciastko zawiera obecnie około 7 łyżeczek cukru, podczas gdy wcześniej miało ich 10. Część rafinowanego cukru zastąpiono allulozą, niskokalorycznym cukrem o niskim indeksie glikemicznym.
Andrew Tjioe, dyrektor TungLok, powiedział, że potrzeba około 9 miesięcy i ponad 20 rund testów smaku, aby opracować zdrowszą wersję, która smakuje lepiej niż tradycyjne ciastka.
– W tym roku wprowadziliśmy również tort ryżowy o mniejszej zawartości cukru, a sprzedaż wzrosła o 30%. Oznacza to, że rynek jest gotowy zaakceptować mniejszą zawartość cukru, pod warunkiem, że dasz ludziom coś, co nie zagraża wrażeniom zmysłowym — powiedział Tjioe.
Twórcy lodów Udders First i Better4U planują rozszerzać swoją ofertę lodów niskosłodzonych.
– Firma Better4U została założona w 2012 roku z myślą o diabetykach. Mój tata jest chory na cukrzycę, dlatego lekarz zawsze karcił go za spożycie cukru. W Singapurze było bardzo mało substytutów lodów, więc postanowiłem stworzyć własne — powiedział właściciel Elgin Tan.
Opracowanie: Justyna Sikorska
Na podstawie: straitstimes.com
14 - 14Udostępnienia
Pozostaw odpowiedź