Malezja news,News

Sarawak zwiększy produkcję żywności

Władze malezyjskiego stanu położonego na Borneo zdecydowały o zainwestowaniu w produkcję żywności, przede wszystkim wołowiny. Zgodnie z zapowiedziami wiceprzewodniczącego lokalnego rządu Alfreda Jabu do 2015 region ma produkować około czterech tysięcy ton tego gatunku mięsa rocznie.

Obecnie produkcja utrzymuje się na poziomie nieco ponad tysiąca ton, zaś import wynosi aż dziesięć tysięcy ton wołowiny. Postępujące uzależnienie żywnościowe stanu od dostawców zagranicznych niepokoi lokalne władze. W związku z tym Jabu, który jest jednocześnie stanowym ministrem ds. modernizacji rolnictwa, stworzył rządowy projekt zwiększenia samowystarczalności żywnościowej Sarawaku do czterdziestu procent zapotrzebowania w perspektywie kilku najbliższych lat.

www.bernama.com

Błażej Cecota

Zob. też:

http://www.polska-azja.pl/2012/07/12/malezja-w-poszukiwaniu-autarkii-w-sektorze-produkcji-zywnosci/

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sarawak zwiększy produkcję żywności Reviewed by on 13 lipca 2012 .

Władze malezyjskiego stanu położonego na Borneo zdecydowały o zainwestowaniu w produkcję żywności, przede wszystkim wołowiny. Zgodnie z zapowiedziami wiceprzewodniczącego lokalnego rządu Alfreda Jabu do 2015 region ma produkować około czterech tysięcy ton tego gatunku mięsa rocznie. Obecnie produkcja utrzymuje się na poziomie nieco ponad tysiąca ton, zaś import wynosi aż dziesięć tysięcy ton wołowiny. Postępujące

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź