Japonia news,News

Rynek płynnych posiłków

Do tej pory płynne pokarmy podawane w szpitalach nie cieszyły się zbytnią popularnością ze względu na brak walorów smakowych oraz powodowanie u pacjentów nieprzyjemnego uczucia „ciężkości” w żołądku.
Wytwórcy żywności ostro konkurują o to, kto z nich bardziej ulepszy jakość i smak płynnych posiłków przeznaczonych dla osób starszych oraz pacjentów po zabiegach chirurgicznych. Jest to ważka kwestia w kraju, którego ludność starzeje się najszybciej na świecie. Według Japońskiego Stowarzyszenia Pokarmów Płynnych, obecnie rodzimy rynek tych produktów jest wart około 40 – 50 miliardów jenów i rośnie o ponad 5% rocznie.
Meiji Dairies stawia na świetlaną przyszłość płynnych posiłków – w lipcu otworzyła nową fabrykę w prefekturze Gunma. Planowany cel sprzedaży wynosi obecnie 14 miliardów jenów – o 30% więcej niż w 2007 roku. Według jednego z pracowników firmy, wśród osób które mogą jeść tylko ryżowy kleik, bardzo popularne są produkty Meiji Dairies przygotowane z mieszaniny marchewki i soku owocowego oraz przypominający konsystencją galaretkę posiłek o smaku jogurtu.
Firma Q.P. rozpoczęła we wrześniu reklamowanie skoncentrowanego pokarmu płynnego przeznaczonego dla pacjentów, którym podaje się pożywienie przez rurki. Nowy produkt Q.P. zawiera dwa razy więcej kalorii niż konwencjonalne jedzenie. Według przedstawicieli firmy, głównymi konsumentami mają być osoby starsze z małymi żołądkami oraz ci, którzy mogą przyjmować ograniczone ilości wody.
Tokijska firma Clinico, należąca do Morinaga Milk Industry zdołała w swoim produkcie, PRONA Asep Bag, zastosować przyjemny dla karmionego smak i aromat. Szpital Imajuku w Fukuoce zaczął już stosować ten preparat. Dyrektor placówki, Motofumi Fukahori, podkreślił, że dla pacjentów, którzy muszą stale leżeć, codzienne posiłki są jedyną przyjemnością, a PRONA Asep Bag może przyśpieszyć ich powrót do zdrowia. Przedstawiciel Clinico podkreślił, że jego firma chce poprawić poziom życia pacjentów poprzez wprowadzenie większej różnorodności smakowej produktów.

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Rynek płynnych posiłków Reviewed by on 31 stycznia 2009 .

Do tej pory płynne pokarmy podawane w szpitalach nie cieszyły się zbytnią popularnością ze względu na brak walorów smakowych oraz powodowanie u pacjentów nieprzyjemnego uczucia „ciężkości” w żołądku. Wytwórcy żywności ostro konkurują o to, kto z nich bardziej ulepszy jakość i smak płynnych posiłków przeznaczonych dla osób starszych oraz pacjentów po zabiegach chirurgicznych. Jest to

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź