Chiny news

Przypadek zatrucia kiełków fasoli w Chinach

Państwowe media w Chinach ogłosiły, że w północno – wschodniej części tego kraju znaleziono kiełki fasoli, zanieczyszczone zakazanymi ulepszaczami, celem przyśpieszenia ich dojrzewania i nadania im korzystniejszego wyglądu.

Gazeta Legal Daily ogłosiła w środę, że policja w Shenyangu zatrzymała dwanaście osób, a także przejęła około czterdziestu ton kiełków fasoli zawierających chemiczne komponenty, takie jak azotyn sodu oraz mocznik, a także antybiotyki i hormon roślinny o nazwie 6-benzyloadenina. Azotyn sodu hamuje rozwój bakterii w żywności, ale może być toksyczny dla ludzi i jest rakotwórczy.

W ostatnich latach w Chinach wybuchło kilka skandali dotyczących zatruwania żywności, począwszy od owoców morza, skażonych nielegalnymi środkami drobnoustrojowymi, po mleko w proszku zanieczyszczone melaminą, środkiem przemysłowym.

Jan Wołoszyn

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Przypadek zatrucia kiełków fasoli w Chinach Reviewed by on 21 kwietnia 2011 .

Państwowe media w Chinach ogłosiły, że w północno – wschodniej części tego kraju znaleziono kiełki fasoli, zanieczyszczone zakazanymi ulepszaczami, celem przyśpieszenia ich dojrzewania i nadania im korzystniejszego wyglądu. Gazeta Legal Daily ogłosiła w środę, że policja w Shenyangu zatrzymała dwanaście osób, a także przejęła około czterdziestu ton kiełków fasoli zawierających chemiczne komponenty, takie jak azotyn

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź