Laos news

Problem niebezpiecznej żywności w Laosie

Food_vendors_in_LaosLudzie żyjący w Laosie nadal są zagrożeni konsumpcją niebezpiecznej żywności z powodu braku niezbędnego sprzętu i wiedzy do testowania jakości pożywienia.

– Nasi obywatele są zagrożeni, ponieważ nie jesteśmy w stanie testować i poddawać analizie całej żywności i produktów. Jest to spowodowane słabej jakości sprzętem i brakiem odpowiednio wykwalifikowanego personelu – powiedział w środę (31.07) dyrektor Departamentu Żywności i Leków Ministerstwa Zdrowia Somthavy Changvisommid.

Zreformowane prawo dotyczące żywności, które zostało niedawno przyjęte przez parlament, ma być skuteczniejsze niż jego starsze wersje. Znajduje się w nim więcej zakazów stosowania surowców zmieszanych z dodatkami i szkodliwymi substancjami chemicznymi, takimi jak środki owadobójcze i chwastobójcze oraz pestycydy.

Ministerstwo Zdrowia ma zająć się sporządzeniem listy produktów, których import zostanie zakazany. Somthavy Changvisommid powiedział, że zostanie ona stworzona w oparciu o pracę Komisji Kodeksu Żywnościowego, międzynarodowej organizacji powstałej w celu ochrony zdrowia konsumentów.

Ministerstwo ogłosiło, że przez brak odpowiedniego laboratorium nie jest w stanie zakazać importu niebezpiecznych produktów żywnościowych, takich jak ryby rozdymkowate, mangostan, kurczaki i produkty uboczne wytworzone w czasie ptasiej grypy.

Dyrektor Departamentu Żywności przyznał, że w kontroli żywności są ograniczenia i polecał ostrożność przy konsumpcji niektórych pokarmów. Importowane kalmary, krewetki i owoce mogą być zmieszane ze szkodliwymi środkami, tak jak zostało to odkryte w krajach sąsiadującymi z Laosem.

Na podstawie: vientianetimes.org.la
Opracowanie: Paulina Dróbka

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Problem niebezpiecznej żywności w Laosie Reviewed by on 2 sierpnia 2013 .

Ludzie żyjący w Laosie nadal są zagrożeni konsumpcją niebezpiecznej żywności z powodu braku niezbędnego sprzętu i wiedzy do testowania jakości pożywienia. – Nasi obywatele są zagrożeni, ponieważ nie jesteśmy w stanie testować i poddawać analizie całej żywności i produktów. Jest to spowodowane słabej jakości sprzętem i brakiem odpowiednio wykwalifikowanego personelu – powiedział w środę (31.07)

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź