Indie news

Ołów w indyjskim makaronie

flickr.com

flickr.com

W popularnym w Indiach makaronie Maggi wykryto znaczne ilości ołowiu. Maggi został wycofany ze sprzedaży i zakazany w wielu stanach.

W zeszłym miesiącu przeprowadzono laboratoryjne badania makaronu w stanie Uttar Pradesh. Testy wykazały obecność ołowiu w makaronie, jego ilość przekraczała prawie siedmiokrotnie dopuszczalne limity w większości badanych próbek. Wykryto również, że składnikiem produktu jest glutaminian sodu, który nie jest podawany w składzie makaronu Maggi.

W związku z wynikami testów w Uttar Pradesh rząd nakazał ogólnokrajowe badania próbek makaronu ze względu na rosnący strach o bezpieczeństwo żywności. Stany Arunachal Pradesh i Radżastan już rozpoczęły badania, a wiele innych stanów zamówiło testy.

Odkrycie ołowiu w makaronie skutkowało wstrzymaniem sprzedaży Maggi przez największe sieci sklepów spożywczych w całym kraju. Władze New Delhi całkowicie zakazały sprzedaży produktu na 15 dni. Podobnie zareagowały władze w Kerali, gdzie z ponad 1000 sklepów usunięto makaron. Co więcej, delhijski rząd zamierza rozpocząć postępowanie karne przeciwko szwajcarskiemu gigantowi spożywczemu. W środę (3.06) akcje spółki Nestle, producenta Maggi, na Giełdzie Papierów Wartościowych w Bombaju spadły o ponad 10 proc.

Makaron błyskawiczny Maggi jest bardzo dobrze sprzedającym się produktem Nestle w Indiach. Roczna sprzedaż wynosi 235 mln dolarów. Największą popularnością produkt cieszy się wśród indyjskich studentów.

Nestle India zaprzecza, aby ich produkt był niebezpieczny bądź niezdrowy.

Na podstawie: bbc.com, ndtv.com

Opracowanie: Katarzyna Jurkitewicz

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ołów w indyjskim makaronie Reviewed by on 4 czerwca 2015 .

W popularnym w Indiach makaronie Maggi wykryto znaczne ilości ołowiu. Maggi został wycofany ze sprzedaży i zakazany w wielu stanach. W zeszłym miesiącu przeprowadzono laboratoryjne badania makaronu w stanie Uttar Pradesh. Testy wykazały obecność ołowiu w makaronie, jego ilość przekraczała prawie siedmiokrotnie dopuszczalne limity w większości badanych próbek. Wykryto również, że składnikiem produktu jest glutaminian

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź