Japonia news

Nowy rodzaj wiz dla Polaków w Japonii

Bronisław_Komorowski_official_cropped

Bronisław Komorowski. Źródło: commons.wikimedia.org

W zeszły piątek (27.02) japoński premier Shinzō Abe i polski prezydent Bronisław Komorowski podpisali umowę o wizach typu „working holiday”. Dzięki niej Polacy zyskają nowe możliwości pobytu i pracy w Japonii.

Dotychczas większość Polaków mogła uzyskać jedynie wizę turystyczną, która zezwala na pobyt w Japonii o długości maksymalnie 90 dni. Osoby z wizą turystyczną nie mogły podejmować pracy zarobkowej. Wiza „working holiday” (po polsku „pracuj i zwiedzaj”) umożliwia legalny pobyt w Japonii przez rok, w czasie którego można podjąć pracę zarobkową. Pobyt jednak musi mieć charakter głównie turystyczny, a po upłynięciu terminu ważności wizy jej posiadacz jest zobowiązany wrócić do kraju.

O wizę „working holiday” mogą się ubiegać niekarane osoby pomiędzy osiemnastym a trzydziestym rokiem życia. Powinny mieć one ważny paszport, bilet powrotny (lub też wystarczające fundusze na jego zakup) pieniądze niezbędne do utrzymania się na początku pobytu w kraju oraz odpowiednie ubezpieczenie zdrowotne. Ponadto o pobyt w ramach „pracuj i zwiedzaj” można się ubiegać tylko raz w życiu. W wyjeździe nie mogą towarzyszyć osoby będące na utrzymaniu kandydata do uzyskania wizy.

Umowa o programie „working holiday” obowiązywała wcześniej w innych krajach Unii Europejskiej. Podpisanie umowy z Polską jest aktem zacieśniania więzów między dwoma krajami. Jest ona również dwustronna, co oznacza, że Japończycy będą mogli odwiedzać Polskę na takich samych zasadach.

Na podstawie: mofa.go.jp
Opracowanie: Joanna Kaniewska

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nowy rodzaj wiz dla Polaków w Japonii Reviewed by on 6 marca 2015 .

W zeszły piątek (27.02) japoński premier Shinzō Abe i polski prezydent Bronisław Komorowski podpisali umowę o wizach typu „working holiday”. Dzięki niej Polacy zyskają nowe możliwości pobytu i pracy w Japonii. Dotychczas większość Polaków mogła uzyskać jedynie wizę turystyczną, która zezwala na pobyt w Japonii o długości maksymalnie 90 dni. Osoby z wizą turystyczną nie

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź