Singapur news,Timor Wsch. news

Nowe przepisy sanitarne?

Po tym jak dwie kobiety umarły, a 154 osób zgłosiło się do lekarza po zjedzeniu indyjskiego jedzenia kupionego na straganie na jednym z singapurskich targowisk, przewodnicząca Rządowej Komisji ds. Zdrowia w Parlamencie, Halimah Yacob, powiedziała, że trzeba będzie sprawdzić, czy obecny system kwalifikujący punkty gastronomiczne spełnia swoje zadania. Propozycja Yacob, zakłada, że zostaną przeprowadzone inspekcje sanepidu pod względem warunków higienicznych i czystości placówek i pracowników, jak również kontrolę tzw. tajemniczych klientów.
System kwalifikacyjny dla placówek gastronomicznych wszedł w życie w 1997 roku i obowiązuje do dziś. Systemy oceniania są następujące: spełnienie warunków sanepidowskich w powyżej 85% – A, pomiędzy 84% – 70% -B, pomiędzy 69% – 50% – C, pomiędzy 49% – 40% – D. Inspekcje przeprowadzane są raz na 6 – 8 tygodni. Pracownicy sprawdzając placówki gastronomiczne przyznają punkty karne za niespełnienie warunków sanepidu, i jeśli w ciągu roku uzbiera się dwanaście takich punktów, stoisko zostaje zawieszone na dwa tygodnie. W zeszłym roku z 5 228 straganów z żywnością 23,4% dostało kategorię A, 62,2% – B, a 14% – C lub D.

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nowe przepisy sanitarne? Reviewed by on 12 kwietnia 2009 .

Po tym jak dwie kobiety umarły, a 154 osób zgłosiło się do lekarza po zjedzeniu indyjskiego jedzenia kupionego na straganie na jednym z singapurskich targowisk, przewodnicząca Rządowej Komisji ds. Zdrowia w Parlamencie, Halimah Yacob, powiedziała, że trzeba będzie sprawdzić, czy obecny system kwalifikujący punkty gastronomiczne spełnia swoje zadania. Propozycja Yacob, zakłada, że zostaną przeprowadzone inspekcje

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

KOMENTARZE: 1

  • to co moge powiedzieć to to że my jako kraj Polska to zawsze na końcu kiedyś sprawdzano wzsystko teraz jak coś sie stanie to robią tragedie, brak kontroli sklepów brak kontroli restauracji , brak kontroli targowisk, co robia ci pracownicy sanepidu, wystarczy isc do pierwszego super marketu i kupic przeterminowany towar w promocji,lub na targowisku kurczaka z siatki,lub mleko od krowy? w butelce brudnej.

Pozostaw odpowiedź