Duriany, znane azjatyckie owoce, stają się coraz bardziej popularne w Chinach, zwłaszcza wśród zamożnych mieszczan z apetytem na egzotyczne smaki.
Uważany przez wielu mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej za ‚króla owoców’ durian jest dobrze znany ze swojego ostrego i nieprzyjemnego zapachu. Używany jest m.in. jako dodatek do deserów i ciast. Chińczycy jednak postanowili wykorzystać ‚króla owoców’ jako składnik… pizzy.
To niezwykłe danie jest główną atrakcją lokalu Blue & Brown, kawiarni w centrum Szanghaju.
– Od momentu otwarcia lokalu we wrześniu 2012 roku sprzedajemy średnio siedemdziesiąt pizz z durianem każdego dnia – powiedział właściciel Dai Ge. Za pomocą mrożonych durianów importowanych z Malezji, serów i sekretnego sosu pizza stała się hitem wśród chińskich studentów i młodych biznesmenów.
– Durian i pizza to nietypowe połączenie, ale w smaku jest cudowna – stwierdza właściciel lokalu. – Pizza ma grubą warstwą sera na wierzchu, który maskuje mocny smak duriana – dodaje.
Popyt na kolczaste owoce w Chinach stale wzrasta. Importerzy owoców na rynku hurtowym twierdzą, że w szczycie sezonu (czerwiec) każdego dnia sprzedają owoce warte ponad trzy tysiące dolarów.
Import durianów do Chin wzrósł o około 20 proc. w latach 2009-2010 do kwoty 150 mln dol. Tajlandia, która miała monopol na rynku durianów, utraciła go w 2011 roku, kiedy to Chiny zezwoliły na import owoców z Malezji. Od tego czasu import z Malezji do Chin stale rośnie i wynosi 5 mln dol. rocznie.
Na podstawie: channelnewsasia.com
Opracowanie: Maciej Marek Kozioł
Pozostaw odpowiedź