Korea Pd news

Makkeolli sprzedaje się jak ciepłe bułeczki

makgeolli
Makkeolli, tradycyjne koreańskie wino ryżowe, zyskuje międzynarodowe uznanie. 9 października zostało podane w ramach toastu prezydenta Lee Myung-baka i japońskiego premiera Yukio Hatoyamy po lunchu wieńczącym wspólny szczyt. Ponownie prezydent Lee wzniósł kieliszek makkeolli, gdy zaprosił na coctail party do Błękitnego Domu (Cheongwadae), swojej oficjalnej rezydencji, korpus dyplomatyczny Korei.

Makkeolli, uważany w przeszłości głównie za ,,alkohol rolników”, trafia teraz na coraz bardziej zróżnicowane stoły. Ostatnio linie lotnicze Asiana Airline zaczęły serwować makkeolli,  aby pasażerowie mogli spróbować go w czasie swych podniebnych podróży. Także inny przewoźnik, Korea Air, umieścił w swoim menu przekąskę z chleba ryżowego z makkoelli. Równocześnie rośnie eksport ryżowego trunku. Z danych tamtejszego ministerstwa agrokultury, leśnictwa i rybołówstwa wynika, iż od 2005 roku jego cena eksportowa wzrosła dwukrotnie. Od początku lipca 2009  roku liczby pokazały 19,8 % wzrost w porównaniu z tym samym okresem w roku poprzednim. Mimo że to Japonia jest największym zagranicznym odbiorcą makkeolli (prawie 91% całego eksportu), inne kraje, takie jak Stany Zjednoczone czy Singapur, są również gotowe do przyjęcia  go na swoje stoły.

Rząd ma plany rozpoczęcia produkcji makkeolli wyższej jakości. Chce nie tylko wesprzeć jego wytwarzanie, ale także konsumpcję ryżu, jednego z głównych składników. Obecnie do robienia makkeolli używa się tylko jednego jego gatunku, jednak do 2012 planuje się rozwój siedmiu kolejnych odmian. To wpłynie także na cenę nabywczą pozostałych składników. Według danych z 2007 roku makkeolli zajmował jedynie 2,3 %  rynku napojów alkoholowych w Korei Południowej. Teraz tamtejsze ministerstwo agrokultury, leśnictwa i rybołówstwa ogłosiło, że będzie pracować nad tym, by do 2017 roku ta liczba wzrosła do 10%. Dodatkowo oczekuje, iż ceny eksportowe po 2008 roku podskoczą czterokrotnie.

Marta Borzych

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Makkeolli sprzedaje się jak ciepłe bułeczki Reviewed by on 1 listopada 2009 .

Makkeolli, tradycyjne koreańskie wino ryżowe, zyskuje międzynarodowe uznanie. 9 października zostało podane w ramach toastu prezydenta Lee Myung-baka i japońskiego premiera Yukio Hatoyamy po lunchu wieńczącym wspólny szczyt. Ponownie prezydent Lee wzniósł kieliszek makkeolli, gdy zaprosił na coctail party do Błękitnego Domu (Cheongwadae), swojej oficjalnej rezydencji, korpus dyplomatyczny Korei. Makkeolli, uważany w przeszłości głównie za

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź