BLOGOSFERA

LECZNICZE ODŻYWIANIE

LEKARSKIE ODZYWIANIE

Wbrew pospolitym poglądom chińskie lecznicze jedzenie nie skupia w sobie tylko składników i leków ziołowych. Jest ono dobierane ze szczególną starannością na podstawie teorii tradycyjnej medycyny chińskiej. Może pomóc, leczyć i zapobiegać chorobom oraz sprzyjać zachowaniu jednocześnie zdrowia.

Tradycja chińskiego leczniczego odżywiania sięga bardzo dawnych czasów. Aby odnaleźć jego ślady trzeba się przeniść do okresu poprzedzajacego dynastię Han (206-220 p.n.e.).

Poprzez kolejne dynastie „lecznicza kuchnia” nie poprzestała się rozwijać, a odżywianie stało się prawdziwą nauką.

W dziedzinie tej nie ma mowy o prostym połączeniu żywności i medycyny, mowa jest o autentycznym stylu przyrządzania posiłków łączącym składniki lecznicze do jedzenia z zastosowaniem chińskiej teorii leczniczej.
Medycyna i żywność mają to samo pochodzenie, utworzone po dynastii Qin (221 pne-206 pne) i Han (206 pne-220 ne), rozwijały się za panowania dynastii Ming (1368-1644) i Qing (1644-1911). Po 1950 roku zmuszone zapaść w zapomnienie , aby po 1980 roku się odrodzić, wraz z wdrążaniem reform i przeprowadzanej polityki otwarcia w Chinach.

Ta kulinarna dziedzina rozpowszechniła się na całą południową Azję. Regularnie odbywające się kongresy i zjazdy informują i zachęcają zainteresowanych tematem alternatywnej medycyny.

Wachlarz przeróżnych produktów spożywczych korzystnych dla zdrowia jest ogromny. Około 600 zostało zidentyfikowanych, wśród nich znalazły się zboża, owoce, warzywa, mięso i owoce morza. „Nic w tym nadzwyczajnego” – rzekniecie. Większość z nich jest stosunkowo mało znana poza granicami Azji … Jednakże wszystkie te składniki są istotne i odgrywają ważna rolę w żywieniu leczniczym. Wiele składników jest dodawanych dla polepszenia smaku przygotowywanych potraw. Dla przykładu mogą być nimi: wino, cukier, olej, ocet, miód, migdały, pomarańcze, mandarynki, orzeszki ziemne…

W zależności od celu, lecznicze odżywianie można podzielić na 4 kategorie:

•ochronę zdrowia,
•profilaktykę,
•leczenie,
•kuchnię terapeutyczną

Kuchnia sprzyjająca ochronie zdrowia służy do wzmocnienia wartości odżywczych i organicznych. Dla przykładu zupa z dyni i migdałów może pomóc w odchudzającej diecie, zupa z korzeni arcydzięgla i kaparów upiększa urodę, a żeń-szeń wzmocnia organizm.

angelique

„Kuchnia zapobiegawcza” zapewnia dobrą odporność organizmu. Zupa z fasoli mung zapobiega porażeniu słonecznemu latem.
Nasiona lotosu, lilie, słodkie pataty, kasztany, głożyna pospolita i gruszki powinno się spożywać jesienią w celu zapobiegania wysuszeniu organizmu po upalnym lecie. Wieprzowe duszone mięso z nasionami lotosu i nerki wieprzowe, twarożek sojowy … wszystkie te składniki uodparniają organizm przed nadchodząca zimą i mroźnymi temperaturami.

„Kuchnia lecznicza” jest stosowana po przejściu poważnych chorób. Duszone jagnięcie serce przyśpiesza wyzdrowienie. Rosół z koguta dodaje sił po długiej chorobie. Typowa chińska kuchnia lecznicza zawiera równiez imbir. Wspaniałym ratunkiem na przeziębienie jest zaparzona mikstura z imbiru z dodatkiem miodu i wrzącej wody, pije się ją bardzo gorącą. Po wypiciu, koniecznie trzeba położyć się do ciepłego łoża i spać. Na drugi dzień – po „chorobie”.

Zuo Yuezi 坐月子

Kobietom w połogu przyrządza się zupę z żółwia trójpazurzastego.

„Kuchnia terapeutyczna” leczy konkretne patologie. Ziemniaki smażone na szybkim ogniu z dodatkiem octu zmniejszają nadciśnienie. Zupa z karpia wzbogaca erytrocyty i zmniejsza obrzęki.
Żywność lecznicza dysponuje do wyboru składnikami i oferuje dość odmienny i niepowtarzalny smak. Składniki zazwyczaj pochodzą ze świata roślinnego i są powszechnie stosowane po redukcji, aby pozbyć się ich silnego zapachu poprzez powolne gotowanie. Ma to na celu wykorzystać do maksimum ekstrakt soku ziołowego bez niszczenia efektu leczniczego.

zupa

Wraz z rozwojem nauki i technologii, różnorodność żywności leczniczej zwiększa się z roku na rok. Konserwy, pastylki, napoje i inne formy żywności leczniczej zasilają codzienne życie. Wśród nich znajdują się specyfiki dla pacjentów cierpiących na cukrzycę, otyłość i choroby układu krążenia. Niektóre są niezbędne dla sportowców, artystów i górników, niektóre pozwalają na przedłużenie życia seniorom i utrzymania formy zdrowotnej, a niektóre mogą wspierać rozwój dzieci.

Wspaniała jest kuchnia chińska … obok pekińskiej jest wszechobecna ze swymi 8 córami regionalnymi rodem z następujacych prowincji:

•Kanton – 粤菜 (Yuècài)
•Sichuan – 川菜 (Chuāncài)
•Shandong – 鲁菜 (Lǔ cài)
•Jiangsu- 淮扬(Huái yáng)
•Zhejiang- 浙菜 (Zhè cài)
•Fujian – 闽菜 (Mǐncài)
•Hunan – 湘菜 (Xiāngcài)
•Anhui – 徽菜 (Huī cài)

Z kuchnią najbardziej „spożywaną na świecie” wiąże się 5 aspektów:

•Kolor będący zachęta do degustacji
•Zapach pobudzający apetyt
•Smak
•Znaczenie używanych składników
•Kształt

jedzenie 2

Wspaniałego zdrowia i smacznego życzy

zhongguo

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
LECZNICZE ODŻYWIANIE Reviewed by on 10 sierpnia 2015 .

Wbrew pospolitym poglądom chińskie lecznicze jedzenie nie skupia w sobie tylko składników i leków ziołowych. Jest ono dobierane ze szczególną starannością na podstawie teorii tradycyjnej medycyny chińskiej. Może pomóc, leczyć i zapobiegać chorobom oraz sprzyjać zachowaniu jednocześnie zdrowia. Tradycja chińskiego leczniczego odżywiania sięga bardzo dawnych czasów. Aby odnaleźć jego ślady trzeba się przeniść do okresu

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Zhongguo 中国

"中国" - jest sinologiem, propagatorem Chin i kultury chińskiej. Przyjaciel narodu chińskiego. Podróżując po Chinach zagląda w miejsca trudno dostępne dla turystów. Mawia: "CHINY - to pasja i powołanie. KRAJ, w którym jest najwięcej ludzi do polubienia"

Pozostaw odpowiedź