Siedem osób padło ofiarą jednego z ulubionych zimowych przysmaków kuchni japońskiej – fugu. Zatrucia miały miejsce w poniedziałek, w restauracji Kibun – ya w Tsuruoce (prefektura Yamagata). Dwóch spośród siedmiu pechowych gości znalazło się w szpitalu w stanie ciężkim; pozostali skarżyli się na drętwienie kończyn. Właściciel lokalu, Iwao Aizawa nie posiada specjalnego pozwolenia na przygotowywanie dań z fugu. Jest to bardzo istotne, gdyż źle przyrządzone sashimi lub inna potrawa z tej ryby są śmiertelnie trujące. Właściciel restauracji był przesłuchiwany przez policję. Co roku odnotowuje się w Japonii śmiertelne zatrucia fugu, lecz nie zmniejsza to popytu na ten niebezpieczny i drogi smakołyk. Warto wspomnieć, że ze względu na potencjalne ryzyko, dania zawierające mięso fugu są jedynymi potrawami, których zabrania się podawać cesarzowi.
Japonia news,News
Kolacja z dreszczykiem
Udostępnij:
Kolacja z dreszczykiem
Reviewed by Domyślny dla witryny on
28 stycznia 2009
.
Siedem osób padło ofiarą jednego z ulubionych zimowych przysmaków kuchni japońskiej – fugu. Zatrucia miały miejsce w poniedziałek, w restauracji Kibun – ya w Tsuruoce (prefektura Yamagata). Dwóch spośród siedmiu pechowych gości znalazło się w szpitalu w stanie ciężkim; pozostali skarżyli się na drętwienie kończyn. Właściciel lokalu, Iwao Aizawa nie posiada specjalnego pozwolenia na przygotowywanie
Udostępnij:
Pozostaw odpowiedź