Kambodża: Khmerski ryż coraz popularniejszy na świecie

 ›  › Kambodża: Khmerski ryż coraz popularniejszy na świecie

Kambodża news

Kambodża: Khmerski ryż coraz popularniejszy na świecie

Źródło: flickr.com

Khmerski ryż cieszy się coraz większym powodzeniem na świecie. Według danych z pierwszej połowy roku, jego eksport wzrósł o 7,6% w porównaniu z analogicznym okresem w 2016 r. i wyniósł łącznie ponad 288 tys. ton. Wśród trzech największych destynacji eksportu niezmiennie przodują Chiny (94 tys. ton), Francja (37 tys. ton) oraz Polska (25 tys. ton).

Hean Vanhan, przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa, przyjął informacje o wzrośnie sprzedaży ryżu z zadowoleniem, lecz zaznaczył, że wartości bezwzględne wciąż pozostają stosunkowo niskie, dlatego należy pobudzić sektor prywatny i zapewnić mu warunki do dalszego rozwoju. Głównym zadaniem przedsiębiorców powinno być zdobywanie i wypełnianie kontraktów na dostawy dla zagranicznych partnerów, jednak nie będzie to możliwe bez inicjatywy państwa, które powinno ułatwiać pozyskiwanie kontrahentów.

Hean dodał również, że pomimo wzrostu zapotrzebowania na ryż który odczuwalny jest głównie ze strony Chin, khmerskie zasoby pozostają o wiele większe i należałoby pomyśleć o dywersyfikacji rynków. Sytuacja na światowym rynku sprzyja rozwijaniu biznesu, ponieważ ceny ryżu stale idą w górę. W tym roku tona ziarna kosztuje 690 dolarów, podczas gdy rok temu jej wartość wynosiła 630 dolarów.

Źródło: phnompenhpost.com
Opracowanie: Paweł Soja
Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Kambodża: Khmerski ryż coraz popularniejszy na świecie Reviewed by on 12 lipca 2017 .

Khmerski ryż cieszy się coraz większym powodzeniem na świecie. Według danych z pierwszej połowy roku, jego eksport wzrósł o 7,6% w porównaniu z analogicznym okresem w 2016 r. i wyniósł łącznie ponad 288 tys. ton. Wśród trzech największych destynacji eksportu niezmiennie przodują Chiny (94 tys. ton), Francja (37 tys. ton) oraz Polska (25 tys. ton).

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Pozostaw odpowiedź