Artykuły,Polecane,Publicystyka

K. Negacz: Od eksploatacji do fascynacji – rybołówstwo na Tajwanie

Na Tajwanie, w kontekście ostatnich skandali związanych z przemysłem spożywczym i coraz większą troską o zdrowe żywienie, interesująca jest ewolucja podejścia do ryb i owoców morza: od wykorzystywanego zasobów do świadomej konsumpcji i atrakcji turystycznej.

Ponieważ Tajwan jest wyspą położoną na Pacyfiku, nie dziwi fakt, że ryby i owoce morza są niezwykle popularne: od fast foodowego sushi, przez ryby w gęstych sosach, po dania z płetwy rekina. Najczęściej poławiane są tilapie, makrele, tuńczyki, kałamarnice, chanosy i rekiny. Według raportu FAO “State of World Fisheries and Aquaculture” nigdy przedtem pożywienie i dochód tak wielu osób nie był zależny od rybołówstwa. Dla Tajwańczyków ryby i owoce morza to część dziedzictwa narodowego. Znanymi potrawami, których musi spróbować każdy odwiedzający są omlet ostrygowy czy grillowana kałamarnica. Do najbardziej znanych miejsc, gdzie można ich spróbować, należy targ nocny Miaokou (廟口夜市) w Keelungu (基隆). Miasta słyną z połowu różnych gatunków ryb: Donggang (東港) z tuńczyków, Penghu (澎湖) z ryb najeżykowatych, Hualien(花蓮) z samogłówów. Aż 77% z nich to ryby z połowów morskich, reszta pochodzi z lądowych i morskich farm rybnych. Z tego powodu ochrona zasobów morskich stanowi dla Tajwanu bardzo ważny problem. Kilka lat temu często pojawiały się raporty o nadmiernym eksploatowaniu łowisk przez tajwańskie statki. Wskazywano na przypadki łamania międzynarodowego prawa, petycje czy akcje Greenpeace’u. Przykładowo w 2012 organizacja nawoływała on do ograniczenia połowu tuńczyków na zachodnim i środkowym Pacyfiku.

Źródło: flickr.com, Luke Ma

Źródło: flickr.com, Luke Ma

Rybołówstwo na wyspie zmienia się diametralnie w trakcie ostatnich lat. Jednym z elementów polityki rządu jest promocja portów rybackich i tworzenie marin jako miejsc rozwoju ekoturystyki. Była to jedna z obietnic wyborczych prezydenta Ma Ying Jeou. Według informacji Agencji Rybołówstwa plan obejmuje renowacje tradycyjnych portów rybackich, stworzenie nowoczesnej infrastruktury i nowoczesnej atrakcji turystycznej.  Agencja pracuje nad stworzeniem nowego obrazu tajwańskich portów. Wybrano trzy porty na działania pilotażowe: Badouzi Fishing Port (八斗子漁港) w Keelung (基隆), Wushi Fishing Port (烏石港) w Yilan (宜蘭), and Anping Fishing Port (安平漁港) w Tainan (臺南). W przeszłości porty rybackie miały dość tradycyjny charakter. Często brakowało w nich marin czy hoteli dla turystów. Tworzenie nowej infrastruktury oznacza liczne korzyści dla lokalnych społeczności, w tym m.in. nowe miejsca pracy, rozwój przemysłu jachtowego, wsparcie środowiska rybaków i ich rodzin.

Innym przykładem wyjścia naprzeciw problemowi negatywnego obrazu w mediach jest rozwiązanie sprawy rekinów. Płetwa rekina to regionalny przysmak w Azji Wschodniej. Na całym świecie łowi się aż 800 tys. ton rekinów rocznie. Na samym Tajwanie przykładowo w latach 2007-2012 wyłowiono pomiędzy 30 a 50 tys. ton rekinów, co stanowi 7% światowej produkcji i plasuje Tajwan na piątym miejscu po Indonezji, Indiach, Pakistanie i Hiszpanii. Każda część złowionego rekina zostanie wykorzystana i sprzedana konsumentom jako produkt świeży lub przetworzony. Produkty z rekinów to na przykład: wędzone mięso, olej z wątroby rekina, jego płetwy czy skóra. Od 1995 roku rząd Tajwanu prowadził różne programy, które przyczyniły się do ochrony zasobów rekina, w tym najnowszy „Taiwan’s National Plan of Action for the Conservation and Management of Sharks”.

Przyszłość tajwańskiego rybołówstwa jest niepewna. Świadczy o tym chociażby wypowiedź Davida Changa, prezydenta the Overseas Fisheries Development Council Republiki Chińskiej(OFDC), który mówił o pogorszeniu sytuacji rybaków z uwagi na wzrost cen paliw dla statków oraz spadek wartości japońskiego jena (Tajwan eksportuje znaczne ilości tuńczyka do Japonii). Utworzone ponad 20 lat temu OFDC zajmuje się wsparciem lokalnych działań na rzecz rybołówstwa i pomocy załogom łodzi rybackich zatrzymanych z uwagi na rzekome naruszenia międzynarodowych praw związanych z rybołówstwem. Co ciekawe, Rada ma charakter pół-prywatny i w połowie wspierana jest finansowo przez rząd, a w połowie przez przedsiębiorstwa branżowe. Rolę tej instytucji podkreśla fakt, że według Agencji Rybołówstwa aż 326 tys. osób na Tajwanie zatrudnionych w rybołówstwie, z czego 241 tys. pracuje w nim na pełen etat (dane za rok 2012).

Zmienia się też podejście mieszkańców wyspy do żywienia. Kilka trendów o charakterze globalnym może wpłynąć na podejście konsumentów na Tajwanie:

  • Starzenie się społeczeństwa – już w 2013 roku 11% tajwańskiego społeczeństwa stanowiły osoby powyżej 65 roku życia. Coraz większy odsetek osób starszych oznacza wzrost zainteresowania ochroną zdrowia i produktami, które pomogą dłużej zachować młody wygląd i zdrowie. Ryby i owoce morza będą częściej wybierane jako pożywienie i surowce do suplementów diety. W trakcie ostatnich 5 lat widoczny jest wzrost wydatków na te produkty.
  • Docenienie lokalnych produktów – Tajwańczycy zawsze szczególnie cenili lokalne przysmaki. Moda na używanie lokalnych składników może nasilić to zjawisko. Od 2010 wybiera się lokalne produkty, które przechodzą wymagające testy Ministerstwa Rolnictwa, aby uzyskać rekomendacje i dotacje. Wiele z nich jest produkowanych w oparciu o ryby i owoce morza.
  • Przyjęcie zielonych produktów spożywczych za standard – mieszkańcy wyspy nie tylko zwracają uwagę na jakość produktów spożywczych i ich zgodność z wymogami technicznymi, ale coraz częściej pragną otrzymać produkt organiczny, zrównoważony, zielony. Konsumenci swoimi decyzjami zakupowymi spowodują zmianę na rynku i konieczność uwzględnienia tych preferencji przez producentów. Przykładem jest zarządzanie połowem rekinów w świetle tradycji spożywania ich płetw. Zakazano praktyk odcinania płetw i stworzono miejsca, gdzie rekiny stały się popularną atrakcją do oglądania przez turystów.

Na podstawie powyższych trendów można stwierdzić, że pomimo pewnych barier i trudności, rybołówstwo na Tajwanie nadal będzie się rozwijać. Kierunek tego rozwoju będą wyznaczały nowe trendy konsumenckie: świadome podejście do lokalnej zdrowej żywności i sposobu jej pozyskania oraz zmiana koncepcji zdobywcy – od polującego na zagrożone gatunki do uwieczniającego je na zdjęciach turysty.

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
K. Negacz: Od eksploatacji do fascynacji – rybołówstwo na Tajwanie Reviewed by on 30 listopada 2014 .

Na Tajwanie, w kontekście ostatnich skandali związanych z przemysłem spożywczym i coraz większą troską o zdrowe żywienie, interesująca jest ewolucja podejścia do ryb i owoców morza: od wykorzystywanego zasobów do świadomej konsumpcji i atrakcji turystycznej. Ponieważ Tajwan jest wyspą położoną na Pacyfiku, nie dziwi fakt, że ryby i owoce morza są niezwykle popularne: od fast

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź