Artykuły,Publicystyka

K. Cyrynger: Chleb w Korei Południowej

 

W tradycyjnej kuchni koreańskiej chleba nie było, jadło się głównie ryż, zupy, mięsa, ryby, owoce morza i dużo warzyw. Po dziś dzień dominującymi smakami potraw koreańskich są kwaśny, ostry, unami (metaliczny, mięsny) i słodki. Dopiero w latach 30-tych XX wieku, dzięki Japończykom, chleb i wyroby cukiernicze zaczęły zyskiwać na popularności. Obecnie, obok kuchni koreańskiej, możemy znaleźć produkty i dania, które Koreańczycy przyjęli dzięki wpływom innych krajów. W Seulu i innych dużych miastach piekarnie znajdują się na każdym rogu. Razem z kawą i deserami oferują duży wybór pieczywa: chleby, bagietki, bułki, bułeczki, kanapki, różne nadzienia i smaki.

Mimo tak dużego wyboru, Polacy mieszkający w Korei, oraz inni obcokrajowcy, którzy w Korei spędzają więcej czasu, zauważają, że bardzo ciężko znaleźć pieczywo, które będzie smakowało podobnie do tego europejskiego.

Przede wszystkim pieczywo Koreańskie jest słodkie. Bułka z czosnkiem czy szynką, kanapka z serem i sałatą, pieczywo tostowe, wszystkie te produkty są słodzone. Jak już wspomniałam, słodki to jeden z głównych smaków kuchni koreańskiej. Cukier dodawany jest nawet do soków wyciskanych przy kliencie, wiele produktów jest dosładzanych. Chleb tostowy, który w Polsce nie jest słodki, w Korei przygotowywany jest często na mleku, dosładzany, a następnie wykorzystywany do przygotowywania deserów, gdzie podawany jest ze słodkim sosem, lodami i owocami.

Polacy mieszkający w Korei radzą sobie na różne sposoby. Niektórzy zaopatrują się w bagietki z piekarni sieciowych, lokali gdzie chleb wypiekany jest na miejscu lub… od Palotynów, odprawiających w Seulu polskie msze. Własny wypiek, polski smak. Inni z braku czasu poddają się i wybierają słodki chleb tostowy, ale im dłużej ktoś przybywa w Korei, tym więcej czasu poświęca na znalezienie smaków z rodzinnego domu.

W Korei przebywa coraz więcej obcokrajowców, niektórzy zakładają własne biznesy, w tym piekarnie, więc dostęp do dobrego chleba będzie coraz łatwiejszy. Koreańczycy cenią sobie zdrową i zbilansowaną dietę, więc uważa się, że ograniczenie spożycia cukru będzie ich kolejnym krokiem na drodze do zdrowia.

Msze w języku polskim odbywają się w III niedzielę miesiąca o godzinie 14:30

Kyonggi-Do, Songnam-Shi, Bundang-Gu, Seohyeon-ro 429 beon-gil 12-9
Bundang-Dong 104-6
Seulu (Bundang)
KOREA POŁUDNIOWA
Posługujący: o. Jarosław Kamieński, SAC

Smakujący jak polski chleb można kupić w wielu miejscach, np. u Boba ze Stanów Zjednoczonych.
https://www.facebook.com/BobsBreadKorea/

 

Katarzyna Cyrynger

Udostępnij:
  • 19
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    19
    Udostępnienia
K. Cyrynger: Chleb w Korei Południowej Reviewed by on 18 sierpnia 2017 .

  W tradycyjnej kuchni koreańskiej chleba nie było, jadło się głównie ryż, zupy, mięsa, ryby, owoce morza i dużo warzyw. Po dziś dzień dominującymi smakami potraw koreańskich są kwaśny, ostry, unami (metaliczny, mięsny) i słodki. Dopiero w latach 30-tych XX wieku, dzięki Japończykom, chleb i wyroby cukiernicze zaczęły zyskiwać na popularności. Obecnie, obok kuchni koreańskiej,

Udostępnij:
  • 19
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    19
    Udostępnienia

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź