Hongkong news

Hongkong wybuduje pięć zakładów utylizacji odpadów organicznych

Zakłady przerabiające odpady organiczne oraz opłaty za wyrzucanie śmieci mają pomóc w osiągnięciu celu zmniejszenia odpadów żywnościowych, stosownie do planu Environment Bureau (Departament Ochrony Środowiska) ogłoszonego w ub. tygodniu. Departament ustanowił cel 40 proc. redukcji odpadków żywnościowych do 2020 roku.

Hongkong wyrzucał dziennie przeciętnie 3 600 ton odpadów żywnościowych w 2011 roku, co odpowiada wadze 100 000 hongkońskich piętrowych autobusów (przy zsumowaniu całego roku). Ilość odpadów żywnościowych stanowi także 1/3 wszystkich odpadów miejskich składowanych na wysypiskach śmieci. Hongkong, w przeciwieństwie do swoich sąsiadów, marnotrawi coraz więcej jedzenia. Odpady żywnościowe 7 milionów mieszkańców wyniosły 130 kg na osobę, gdy na Tajwanie i w Seulu było to zaledwie 70 kilogramów.

By rozwiązać palący problem, miasto wybuduje pięć nowych zakładów utylizacji odpadów organicznych, jeden w Kowloon i jeden na wyspie Hongkong (dokładny wybór lokalizacji jeszcze nie jest znany), jeden na wyspie Lantau (do 2016 r.), jeden w North District (Nowe Terytoria, do 2017 r.) i jeden w Shek Kong, blisko Yuen Long (do 2021 r.). Łącznie zakłady te mają przerabiać dziennie do 800 ton odpadów, czyli 22 proc. odpadów żywnościowych w 2011 roku (departament przyjął rok 2011 jako bazowy).

Dodatkowo od 10 do 15 proc. redukcję odpadów żywnościowych ma przynieść wprowadzenie do 2016 roku opłat od wyrzucania śmieci.

Kwestia śmieci, ich utylizacji oraz składowania, ze względu na ograniczoną powierzchnię miasta jest bez wątpienia jednym z najważniejszych problemów z jakim Hongkong boryka się od lat.

Opracował na podstawie art. SCMP: Błażej Babik
Zdjęcie: SCMP

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Hongkong wybuduje pięć zakładów utylizacji odpadów organicznych Reviewed by on 24 lutego 2014 .

Zakłady przerabiające odpady organiczne oraz opłaty za wyrzucanie śmieci mają pomóc w osiągnięciu celu zmniejszenia odpadów żywnościowych, stosownie do planu Environment Bureau (Departament Ochrony Środowiska) ogłoszonego w ub. tygodniu. Departament ustanowił cel 40 proc. redukcji odpadków żywnościowych do 2020 roku. Hongkong wyrzucał dziennie przeciętnie 3 600 ton odpadów żywnościowych w 2011 roku, co odpowiada wadze

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź