Hongkong news,News

Hongkong ostrzega przed jedzeniem mięsa

salmonellaWładze Hongkongu doradziły w poniedziałek obywatelom unikanie przygotowanego  do spożycia czerwonego mięsa produkowanego w Kanadzie. Pojawiło się bowiem podejrzenie o skażenie produktu bakterią.

The Centre for Food Safety (CFS) twierdzi, że wytwórca skażonego produktu, G. Brandt Meat Packers Ltd, z Kanady, otrzymał zawiadomienie od kanadyjskich władz odwołujące produktu eksportowane do Hongkongu po tym jak odkryto w nich bakterie salmonelli i listerii.

CFS doradza także ludziom, którzy mogli zakupić zainfekowane produkty, aby ich nie konsumowali. W przypadku wcześniejszego spożycia wspomnianego mięsa należy zgłosić się do najbliższego punktu opieki medycznej.

Salmonella jest patogenem powodującym zatrucie pokarmowe. Symptomy to: mdłości, gorączka, ból w okolicach podbrzusza, biegunka i wymioty.

Kontakt z pałeczką listeriozy powoduje największe szkody u nowonarodzonych dzieci, osób starszych oraz wszystkich ludzi ze słabym systemem immunologicznym. Może również doprowadzić do utraty dziecka u kobiet w ciąży.

Źródło: hongkongnews.net

Opracowanie: Martyna Magnowska

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Hongkong ostrzega przed jedzeniem mięsa Reviewed by on 4 sierpnia 2010 .

Władze Hongkongu doradziły w poniedziałek obywatelom unikanie przygotowanego  do spożycia czerwonego mięsa produkowanego w Kanadzie. Pojawiło się bowiem podejrzenie o skażenie produktu bakterią. The Centre for Food Safety (CFS) twierdzi, że wytwórca skażonego produktu, G. Brandt Meat Packers Ltd, z Kanady, otrzymał zawiadomienie od kanadyjskich władz odwołujące produktu eksportowane do Hongkongu po tym jak odkryto w nich

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź