Władze Hongkongu doradziły w poniedziałek obywatelom unikanie przygotowanego do spożycia czerwonego mięsa produkowanego w Kanadzie. Pojawiło się bowiem podejrzenie o skażenie produktu bakterią.
The Centre for Food Safety (CFS) twierdzi, że wytwórca skażonego produktu, G. Brandt Meat Packers Ltd, z Kanady, otrzymał zawiadomienie od kanadyjskich władz odwołujące produktu eksportowane do Hongkongu po tym jak odkryto w nich bakterie salmonelli i listerii.
CFS doradza także ludziom, którzy mogli zakupić zainfekowane produkty, aby ich nie konsumowali. W przypadku wcześniejszego spożycia wspomnianego mięsa należy zgłosić się do najbliższego punktu opieki medycznej.
Salmonella jest patogenem powodującym zatrucie pokarmowe. Symptomy to: mdłości, gorączka, ból w okolicach podbrzusza, biegunka i wymioty.
Kontakt z pałeczką listeriozy powoduje największe szkody u nowonarodzonych dzieci, osób starszych oraz wszystkich ludzi ze słabym systemem immunologicznym. Może również doprowadzić do utraty dziecka u kobiet w ciąży.
Źródło: hongkongnews.net
Opracowanie: Martyna Magnowska
Pozostaw odpowiedź