Indie news,News

Dobre wieści dla producentów herbaty

Indyjscy producenci herbaty z radością witają wzrost jej spożycia na zachodzie kraju – donosi Economic Times. Tamtejsze wskaźniki przekraczają znacznie średnią krajową 773 gramów per capita i osiągają około 900 gramów per capita rocznie. Producenci, z których najsilniejszą pozycję na zachodzie Indii mają firmy takie, jak Wagh Bakri, Society i Jivraj, mają nadzieję na kontynuację tej tendencji aż do osiągnięcia wyniku 1kg na osobę.

W lutym i marcu 2012 roku producenci planują spotkania terenowe z miejscowymi dystrybutorami w Mumbaju, Ahmadabadzie, Dźajpurze, Delhi, Amritsarze i Kanpurze. Jak zapowiada A. N. Singh z Goodricke Group: „Jednym z tematów poruszonych podczas tych spotkań będzie kwestia ceny. Koszty produkcji rosną i dystrybutorzy powinni to zrozumieć. Chcielibyśmy mieć bogaty asortyment herbat w różnych cenach, tak, by handlowcy mogli wybierać”. Azam Monem, dyrektor McLeod Russel India, deklaruje natomiast: „Chociaż herbaty stają się popularne w Indiach, istnieje potrzeba zapewnienia jej jakości. Naszym celem jest zwiększenie konsumpcji przez podniesienie jakości”.

Jak zauważa Economic Times, zwiększenie spożycia herbaty w samych Indiach to dobra wiadomość dla producentów także dlatego, że dążą oni do zmniejszenia zależności od eksportu. W pierwszych dziesięciu miesiącach tego roku Indie eksportowały ponad 144 tysiące ton herbaty. To gorszy wynik niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (163.12).

Jako główne kierunki eksportu przemysł wskazuje Rosję i kraje należące do Wspólnoty Niepodległych Państw. W ostatnim czasie, po krótkotrwałej przerwie spowodowanej kryzysem, te kraje okazują większe zainteresowanie indyjską herbatą.

Źródło: Economic Times

Opracowanie: Agnieszka Budyńska

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Dobre wieści dla producentów herbaty Reviewed by on 18 grudnia 2011 .

Indyjscy producenci herbaty z radością witają wzrost jej spożycia na zachodzie kraju – donosi Economic Times. Tamtejsze wskaźniki przekraczają znacznie średnią krajową 773 gramów per capita i osiągają około 900 gramów per capita rocznie. Producenci, z których najsilniejszą pozycję na zachodzie Indii mają firmy takie, jak Wagh Bakri, Society i Jivraj, mają nadzieję na kontynuację

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź