Japonia news

Do 2020 roku Japonia powinna zwiększyć swoją samowystarczalność żywnościową do 50%

Pole pszenicy, Hokkaido

Pole pszenicy, Hokkaido

W poniedziałek panel doradczy przedstawił ministrowi rolnictwa bazowy plan polityki rolnej, wzywający do zwiększenia japońskiej samowystarczalności żywnościowej do 50% do roku fiskalnego 2020. Autorzy ostrzegają, że, ze względu na wzrost światowej populacji, istnieją powody do niepokoju o dostępność żywności w skali średnio- i długoterminowej.

Rząd japoński co pięć lat przeprowadza rewizję planu polityki rolnej. Obecnie zakłada on zwiększenie samowystarczalności żywnościowej d0 45% (w roku fiskalnym wynosiła ona 41%). Autorzy nowego planu podkreślają, że Japonia powinna zwiększyć produkcję  pszenicy w celu zmniejszenia uzależnienia od importu. Proponują oni również zwiększenie produkcji ryżu z przeznaczeniem na paszę jako alternatywy dla importowanej kukurydzy.

Marta Karpiska

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Do 2020 roku Japonia powinna zwiększyć swoją samowystarczalność żywnościową do 50% Reviewed by on 30 marca 2010 .

W poniedziałek panel doradczy przedstawił ministrowi rolnictwa bazowy plan polityki rolnej, wzywający do zwiększenia japońskiej samowystarczalności żywnościowej do 50% do roku fiskalnego 2020. Autorzy ostrzegają, że, ze względu na wzrost światowej populacji, istnieją powody do niepokoju o dostępność żywności w skali średnio- i długoterminowej. Rząd japoński co pięć lat przeprowadza rewizję planu polityki rolnej. Obecnie

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź