Artykuły,Publicystyka

D. Stasiak: O tajskim podejściu do jedzenia

Jedną z wielu rzeczy, która urzeka turystów przybywających do Tajlandii jest tajska kuchnia. Oczywiście to, co widać na pierwszy rzut oka (i czuć) to niezliczona różnorodność składników jak też i zapachów, z których składa się Tajska Kuchnia. Tajlandia jest krajem tropikalnym i jej przyroda zarówno flora, jak i fauna stanowi bogatą podstawę do przyrządzania potraw, z czego lokalna kuchnia skrzętnie korzysta. Wspaniałe połączenia owoców, warzyw, dań mięsnych, jak również owoców morza wraz z często zaskakującymi mieszaninami przypraw jest wyborną ucztą dla podniebienia.

Jednakże dla Tajów spożywanie jedzenia to nie tylko biologiczna konieczność. To także element stylu życia wykraczający znacznie ponad samą przyjemność, element zdecydowanie ważniejszy niż dla przeciętnego Europejczyka. Tajowie kochają jeść. A każda okazja do spożycia posiłku (czyli wiele razy dziennie) jest dobra i przeradza się w małą ucztę. Jedzenie jest elementem interakcji społecznych pomiędzy ludźmi. Rzadko spotka się samotnie jedzącego Taja. Uczucie głodu to po prostu dobra sposobność, żeby usiąść i spędzić razem czas. Jeść mogą znajomi z pracy, rodzina, matka z córką…itp. itd. Zupełnie normalną rzeczą jest, że grupa osób razem pracujących wyjdzie w przerwie od pracy zjeść razem całą grupą. Oczywiście przerwa w pracy to jedna z możliwości wspólnego zjedzenia w gronie współpracowników. Kolejna pojawi się za kilka godzin, kiedy Ci sami współpracownicy skończą pracę…

Luźne zestawienie przekąsek: świeże warzywa, owoce morza, ryż kleisty w bambusowym pojemniku i spring rolls z warzywami (podobne do sushi jednakże zawinięte w papier ryżowy)

Luźne zestawienie przekąsek: świeże warzywa, owoce morza, ryż kleisty w bambusowym pojemniku i spring rolls z warzywami (podobne do sushi jednakże zawinięte w papier ryżowy)

W świadomości przeciętnego mieszkańca Tajlandii pusty brzuch to największe zło, jakie może dotknąć człowieka. A świat nie jest zły. Bycie głodnym to tymczasowa anomalia biologiczna i jako taka musi jak najszybciej zostać usunięta. Mimo oficjalnych posiłków Tajowie wykorzystują każdą nadarzającą się okazje do małej przekąski lub deseru. Powoduje to, że jedzenie jest w zasadzie w Tajlandii całodobowym doświadczeniem. Bardzo silna tradycja street food (gotowe jedzenie na przyulicznych straganach), a także olbrzymia ilość restauracji o najróżniejszym standardzie powoduje, że każdy głód może zostać zaspokojony natychmiast. W nocy można wszakże pójść do najbliższego sklepu osiedlowego i coś zjeść. W Tajlandii przyuliczne sklepy spożywczo-wielobranżowe występuje na każdym kroku. Gęstość ich rozmieszczenia jest zauważalnie większa niż w Polsce. A właściciele sklepów zdają się podskórnie czuć, że żaden głód nie może być tolerowany bez względu na porę dnia czy nocy toteż zawsze można zakupić jakąś gotową przekąskę na ciepło lub zimno.

Ciekawie wygląda zetknięcie tajskiego podejścia do jedzenia z kulturą starego kontynentu. Poważnym wyzwaniem przed jakim staje młoda Tajka wybierająca się w podróż do Europy, może być kwestia możliwości zdobycia oryginalnego Tajskiego jedzenia podczas podróży. W mieszanej parze polsko-tajskiej, kiedy Polak słyszy od swojej drugiej połowy, że ta jest głodna, to musi nauczyć się, że bycie głodnym to nie jest błaha informacja, którą można zakomunikować partnerowi i z którą ten coś się zrobi w bliżej nieokreślonej przyszłości. Informację o byciu głodnym to stan awaryjny, wyższa konieczność. Wszystko inne schodzi na dalszy plan, priorytetem staje się zaspokojenie głodu.

Tajskie dania luźno zestawione min. SomTam (bardzo popularna sałatka z Regionu Isaan na bazie Papai, bardzo ostra. W Polsce np. w tajskich restauracjach z powodu niedostępności papai zastępowana innymi warzywami). Bambusowy pojemnik z ryżem kleistym. Ryż ten je się odrywając kawałek

Tajskie dania luźno zestawione min. SomTam (bardzo popularna sałatka z Regionu Isaan na bazie Papai, bardzo ostra. W Polsce np. w tajskich restauracjach z powodu niedostępności papai zastępowana innymi warzywami). Bambusowy pojemnik z ryżem kleistym. Ryż ten je się odrywając kawałek

O ile o Muay Thai można powiedzieć, że jest sportem narodowym Tajlandii, o tyle o jedzeniu śmiało można powiedzieć, że to narodowa obsesja. Praktykowane w zasadzie przez każdego. Jedzenie w Tajlandii jest wszędzie, łatwo dostępne i w dużych ilościach. Od charakterystycznych street foodów, poprzez przydrożne restauracyjki o różnym standardzie, poprzez restauracje w centrach handlowych a na ekskluzywnych restauracjach prowadzonych przez znane tajskie rodziny skończywszy. Turysta z Europy pewnością zwróci uwagę na dużą większą istotność jedzenia w życiu przeciętnego Taja niż mieszkańca starego kontynentu, obserwując ilość reklam restauracji (nie tylko ogólnoświatowych sieci fastfood) w mediach czy środkach masowej komunikacji. Restauracje zajmują dużo większy procent powierzchni w centrach handlowych niż w Polsce.

Dodać należy, że umiłowanie Tajów do jedzenia nie ogranicza się tylko i wyłącznie do tajskiej, chociaż ta ma oczywiście pierwsze miejsce w ich sercach. W każdym centrum handlowym znajdziemy inne kuchnie, głównie daleko azjatyckie jak Japońska, Wietnamska, Chińska, Koreańska czy Indyjska.

Tajska kuchnia jest być może najsmaczniejszą i jedną z najzdrowszych na świecie. Pierwsze stwierdzenie jest oczywiście indywidualne, wszakże bywają osoby, którym tajską kuchnią w ogóle nie przypadnie do gustu. Drugie stwierdzenie wynika wprost z tego, jak tajska kuchnia wygląda. Olbrzymia mnogość potraw pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Drób, wieprzowina, ryby i owoce morza, tofu zestawione z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Często używane sosy sojowy i rybny, curry. Przyprawy takie jak tamarynd czy wszechobecne chilli, zarówno jako składnik sosów, całe papryczki lub zmielone. Oraz oczywiście ryż pod różnymi postaciami. Całe to bogactwo powoduje, że odżywiając się na sposób tajski nie tylko dogadzamy swojemu podniebieniu, ale również odżywiamy się zdrowo. Tajska dieta sama z siebie spełnia wiele zasad zdrowego i zrównoważonego żywienia. Niewiele w niej też tak szkodliwego dla naszego przewodu pokarmowego glutenu.

Danie z tajskiej restauracji w Polsce. Kreatywnym dodatkiem jest Marchewkowy Smok (Taj. Mungkorn) ręcznie wystrugany przez uzdolnionego szefa kuchni.

Danie z tajskiej restauracji w Polsce. Kreatywnym dodatkiem jest Marchewkowy Smok (Taj. Mungkorn) ręcznie wystrugany przez uzdolnionego szefa kuchni.

Położenie geograficzne Tajlandii na środku szlaków z północy, zachodu, wschodu i południu znajduje swoje odzwierciedlenie w kuchni tajskiej i jej różnorodności. Dwie duże stare kultury Azji tj. Indyjska i Chińska wywarły ogromny wpływ na obecny kształt Tajskiej kuchni. Isaan (północno-wschodni rolniczy region Tajlandii z wieloma elementami kultury i kuchni wspólnymi z Laosem) to osobny region w Tajlandii. Tajowie tam żyjący mają swoją własną gwarę i swoje własne tradycyjne dania (charakterystyczne dla regionu jest powszechne użycie tzw. sticky rice tj. ryżu kleistego i zawrotnych ilości chili, dużej nawet jak na tajskie standardy). Tradycyjna sałatka SomTam (na bazie Papai) przyrządzona bez taryfy ulgowej dla człowieka z zachodu jest w zasadzie dla większości Europejczyków nie do zjedzenia.

Oczywiście największe możliwości kosztowania tajskiej kuchni są dostępne na miejscu w Tajlandii. Nie ma sensu polecać konkretnych dań, gdyż te można znaleźć w różnych innych źródłach. Ponadto gust każdego jest inny i nam może akurat nie smakować to, co najpopularniejsze. Warto uważać na ostrość potraw i jeśli nie lubimy takich potraw to koniecznie się upewnić przed zamówieniem, jaka jest ostrość potrawy. W miejscach turystycznych obsługa punktów gastronomicznych zwykle ma też na uwadze znacznie mniejszą tolerancje turystów z zachodu na ostrość potraw. Jeśli lubimy jeść ostro i damy obsłudze restauracji to do zrozumienia to często spotkamy się z wyrazem małego podziwu przeplatanego z szacunkiem (biały, który je na ostro). Wykazanie się zainteresowaniem wcześniej wspomnianym sticky rice, a także umiejętnością jego jedzenia może wzbudzić jeszcze większe zainteresowanie. Jeśli mamy ochotę na niezapomniane kulinarne wrażenia mając do dyspozycji bogate menu, zawierające najbardziej wyszukane i prestiżowe tajskie dania to warto odwiedzić bardziej wytworne restauracje. Będziemy mieć wtedy gwarancje wyjątkowej jakości i kunsztu serwowanych potraw, a także doskonałej tradycyjnej oprawy.

Zestaw do gotowania na parze ryżu kleistego (Sticky Rice). Rondel i bambusowy pojemnik z sitem.

Zestaw do gotowania na parze ryżu kleistego (Sticky Rice). Rondel i bambusowy pojemnik z sitem.

W Polsce możliwość skosztowania tajskich potraw istnieje w zasadzie w każdym dużym mieście. Polacy jako naród bardzo nieufny często obawiają się, czy jakoby potrawy przyrządzane w tych restauracjach są oryginalne. Są to obawy mocno nieuzasadnione. W tajskich restauracjach w kuchni zwykle pracują rodowici Tajowie, którzy gwarantują oryginalność potraw. W każdym dużym mieście w Polsce znajdziemy przynajmniej jedną tajską restaurację. Jeśli mamy zacięcie do samodzielnego gotowania to konieczne będzie zawitanie do specjalistycznych sklepów spożywczych, w których można znaleźć składniki Tajskiej kuchni potrzebne do wielu potraw i niedostępne powszechnie w Polsce. Takie sklepy można odnaleźć w niektórych centrach handlowych w Polsce.

Warto podkreślić, że Tajlandia nazywana jest krainą uśmiechu. Elementem Tajskiej kultury jest wymaganie bycia miłym. Brak grzeczności, eksponowanie złych emocji jest wyjątkowo źle widziane i wprawia w zakłopotanie naszych rozmówców. Nie wnikając zbytnio w szczegóły następstwem tego jest zwyczaj prawienia pochlebstw, niezależnie od rzeczywistości. Oczywiście dotyczy to również restauracji. Jeśli jesteśmy pytani, czy smakowało nam to jedyną rozsądną odpowiedzią będzie chwalenie tego, co właśnie mieliśmy okazję zjeść. Jeśli rzeczywistość byłaby taka, że nie było to dobre (czasem może się zdarzyć) to tak czy inaczej chwalimy, jakie było dobre i po prostu nigdy do tego miejsca więcej nie wracamy… Wszelakie zwracanie uwagi, pretensje, reklamacje będą dużą gafą w tajskiej kulturze.

Dominik Stasiak

Udostępnij:
  • 19
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    19
    Udostępnienia
D. Stasiak: O tajskim podejściu do jedzenia Reviewed by on 28 lipca 2016 .

Jedną z wielu rzeczy, która urzeka turystów przybywających do Tajlandii jest tajska kuchnia. Oczywiście to, co widać na pierwszy rzut oka (i czuć) to niezliczona różnorodność składników jak też i zapachów, z których składa się Tajska Kuchnia. Tajlandia jest krajem tropikalnym i jej przyroda zarówno flora, jak i fauna stanowi bogatą podstawę do przyrządzania potraw,

Udostępnij:
  • 19
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    19
    Udostępnienia

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź