Chiny news

Chiny: Rosnąca popularność zdrowej żywności

Źródło: Wikimedia Commons

Źródło: Wikimedia Commons

Według nowego raportu brytyjskiej firmy badawczej Mintel Group Ltd. chińscy konsumenci są coraz bardziej świadomi ważności zdrowego odżywiania, co wpływa na strategię rynkową producentów żywności.

Chiny to kraj o bardzo dużej liczbie skandali żywnościowych, a niepokój społeczny wywołany przez niekontrolowaną dystrybucję skażonych produktów wpływa negatywnie na producentów żywności.

Nowy raport grupy Mintel wskazuje na zmiany w świadomości chińskich konsumentów, w szczególności jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, organiczną żywność i tzw. „zdrowy tryb życia”. Według raportu najważniejszym priorytetem mieszkańców chińskich miast jest zdrowie. 98 procent ankietowanych zadeklarowało chęć poprawy nawyków żywieniowych w roku 2015, a 97 procent stwierdziło, że chce więcej ćwiczyć. Około 58 procent zapytanych zadeklarowało również, że w ciągu ostatniego roku zaczęło jeść więcej owoców i warzyw. Co więcej, 50 procent stwierdziło, że gotowanie w domu jest lepsze od jedzenia w restauracjach, ponieważ pozwala na większą kontrolę nad składnikami potraw.

– Rosnące zarobki i coraz większa ilość importowanych produktów sprawia, że chińscy konsumenci mają dużo więcej możliwości wyboru. Co więcej, zmiany te wpływają na świadomość kupujących, którzy chcą wiedzieć więcej o produktach, a w szczególności o składnikach produktów żywnościowych. Świadomość ta wpływa na producentów, którzy muszą dostosować swoje produkty do potrzeb konsumentów – mówi Laurel Gu, analityk w firmie Mintel.

Analitycy twierdzą, że producenci wychwycili już nowy trend, a za przykład podają ciastka księżycowe, czyli popularny wypiek jedzony podczas Święta Środka Jesieni. W sierpniu jednymi z popularniejszych ciastek były specjalne „zdrowe” wypieki, reklamowane niższą zawartością cukru i tłuszczu oraz wyłącznie naturalnymi składnikami.

Na podstawie: chinadaily.com.cn

Opracowanie: Alicja Bachulska

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Chiny: Rosnąca popularność zdrowej żywności Reviewed by on 4 października 2014 .

Według nowego raportu brytyjskiej firmy badawczej Mintel Group Ltd. chińscy konsumenci są coraz bardziej świadomi ważności zdrowego odżywiania, co wpływa na strategię rynkową producentów żywności. Chiny to kraj o bardzo dużej liczbie skandali żywnościowych, a niepokój społeczny wywołany przez niekontrolowaną dystrybucję skażonych produktów wpływa negatywnie na producentów żywności. Nowy raport grupy Mintel wskazuje na zmiany

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź