Chiny news

Chiny: Opium dodawane do potraw w restauracjach

Źródło: Wikimedia Commons

Źródło: Wikimedia Commons

Inspekcje sanitarne w chińskich restauracjach wykrywają coraz więcej przypadków dań zawierających ślady opium. Pomimo tego, że praktyka ta jest nielegalna, restauratorzy mają nadzieję, że smak ich potraw przyciągnie większe ilości klientów.

Chińscy konsumenci muszą zmierzyć się z kolejnym problemem bezpieczeństwa żywności spożywanej poza domem. Smaczne dania i chęć powrotu do lokalnej restauracji nie muszą oznaczać dobrych umiejętności gastronomicznych szefa kuchni w danej restauracji – być może jest to uzależnienie wynikające ze spożycia nasion maku zawierających morfinę i dodawanych w małych ilościach do potraw.

Według inspektorów sanitarnych proszek zawierający opium dodawany jest często do przypraw lub glutaminianu sodu używanych podczas gotowania. W ciągu ostatnich kilku miesięcy chińskie media obiegły historie m.in. pewnego właściciela restauracji serwującej dania z makaronu z dodatkiem opium w mieście Baoji w północno-zachodniej części kraju. Tego typu „sekretne receptury” są najczęściej wykrywane w restauracjach serwujących tzw. hot pot, czyli rodzaj zupy, w której konsumenci sami gotują wybrane składniki. Co więcej, przypadki użycia opium występują zazwyczaj w małych restauracjach, które chcą przyciągnąć większą liczbę klientów „nadzwyczajnym” smakiem potraw.

Restauratorzy kupują nielegalne ziarna maku przez Internet, a ich cena za kilogram wynosi około 400 juanów (około 200 złotych).

– Częste spożywanie makowego proszku prowadzi do uzależnienia, uszkodzeń układu nerwowego i chronicznego zatrucia organizmu – mówi Zhao Lan, lekarz ze szpitala nr 3 w Chengdu, stolicy prowincji Syczuan.

Na podstawie: shanghaidaily.com

Opracowanie: Alicja Bachulska

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Chiny: Opium dodawane do potraw w restauracjach Reviewed by on 22 listopada 2014 .

Inspekcje sanitarne w chińskich restauracjach wykrywają coraz więcej przypadków dań zawierających ślady opium. Pomimo tego, że praktyka ta jest nielegalna, restauratorzy mają nadzieję, że smak ich potraw przyciągnie większe ilości klientów. Chińscy konsumenci muszą zmierzyć się z kolejnym problemem bezpieczeństwa żywności spożywanej poza domem. Smaczne dania i chęć powrotu do lokalnej restauracji nie muszą oznaczać

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź