Wydarzenia i zapowiedzi

Azja w TV 03.01.2010 – 09.01.2011

fot: Brücke-Osteuropa, CCBY

fot: Brücke-Osteuropa, CCBY

Monika Wawrzynowska w swojej rubryce Azja w TV prezentuje przegląd najciekawszych programów, filmów fabularnych i dokumentalnych dotyczących Azji, które będzie można obejrzeć w najbliższym tygodniu na polskojęzycznych kanałach telewizyjnych. Serdecznie zapraszamy:

Poniedziałek  03.01.2011

Obieżyświat Globe Trekker Korea, 11:00 | Travel Channel

Ian Wright rozpoczyna wyprawę po Korei Południowej w stolicy kraju _ Seulu, gdzie kupuje ginseng, pobiera lekcję taekwondo oraz ogląda największe na świecie zgromadzenie kościelne. Następnie jeździ na rowerze w pobliżu granicy z Koreą Północną oraz w górach Zen. Odwiedza także wiosk
Sophie Grigson w krajach Dalekiego Wschodu Sophie Grigson In The Orient
Hongkong _ centrum miasta, 16:30 |
Travel Channel
Sophie postanowiła wybrać się w rejs dżonką Duk Ling _ odrestaurowanym niewielkim drewnianym statkiem będącym symbolem i ikoną Hongkongu. Razem z przewodniczką Wing Lau odwiedziła Statue Square, podziwiając wieżowce nowoczesnego Hongkongu. Panie skorzystały też z niezwykłego transportu jakim są ruchome schody Mid-Levels oraz zajrzały do jednej z restauracji, próbując przy okazji wiele znakomitych zup. Później postanowiły przejechać się tramwajem liczącą sobie ponad sto lat linią przecinającą centralne dzielnice miasta.
W poszukiwaniu smaków Taste Takes Off  Pekin _ Chiny, 17:30 | Travel Channel
Peta Mathias dotarła do Pekinu, gdzie ma zamiar spróbować czegoś więcej niż kaczki po pekińsku. To miasto ma do zaoferowania imperialną kuchnię, mongolskie mięso z jarzynami, tradycyjne pierożki oraz restauracje celebrujące dania z czasów rewolucji Mao Zedunga. Ponadto Peta pozna typowe chińskie wsie z okolic Wielkiego Muru. Spróbuje tradycyjnych wiejskich posiłków, a także nauczy się je przygotowywać.
Niecodzienne rarytasy Bizarre Foods with Andrew Zimmern Chiny Kanton, 02:05 | Kuchnia.TV
Andrew Zimmern podróżuje po świecie w poszukiwaniu najdziwniejszych potraw. Podczas pobytu w Wietnamie ma okazję spróbować potrawy z uszu świni i jedwabników. W USA, w rejonie Zatoki Meksykańskiej, Andrew kosztuje dań z wiewiórki, aligatora oraz móżdżek świni. W Ekwadorze rarytasem jest świnka morska z rożna. W Nowym Jorku Andrew próbuje tartinek z bananami i sałatki z meduz. Inne ciekawe potrawy to: bycze serca, haggis, czyli szkocka kaszanka, larwy z drzewa kokosowego, owsianka ze ślimaków, nos łosia, gotowane krowie kopyta i oczy owcy.
Wtorek  04.01.2011
W poszukiwaniu smaków Taste Takes Off  Pekin _ Chiny, 13:00 | Travel Channel
Peta Mathias dotarła do Pekinu, gdzie ma zamiar spróbować czegoś więcej niż kaczki po pekińsku. To miasto ma do zaoferowania imperialną kuchnię, mongolskie mięso z jarzynami, tradycyjne pierożki oraz restauracje celebrujące dania z czasów rewolucji Mao Zedunga. Ponadto Peta pozna typowe chińskie wsie z okolic Wielkiego Muru. Spróbuje tradycyjnych wiejskich posiłków, a także nauczy się je przygotowywać.
Środa  05.01.2011
Cyfrowa Azja Digital Asia, 21:45 | Planete
Technologie cyfrowe zmieniają świat, lecz nigdzie ten trend nie jak tak dominujący jak w Azji. Od około dwóch dekad większość sprzętu elektronicznego jest produkowana właśnie w tym regionie. Korea Południowa prześciga Japonię pod względem zaawansowania technologicznego. Każde gospodarstwo domowe w Korei posiada Internet, a taka penetracja rynku powoduje wzrost popytu na inne cyfrowe usługi. Chiny to największy i najszybciej rozwijający się kraj na świecie. Obecnie digitalizacja państwa następuje szybciej poprzez rozwój telefonii komórkowej.
Czwartek  06.01.2011
Sophie Grigson w krajach Dalekiego Wschodu Sophie Grigson In The Orient
Honkong _ życie w wiejskim stylu, 09:00, 16:30 |
Travel Channel
Sophie i Wing spotykają się wczesnym rankiem na targowisku owoców i warzyw z szefem kuchni Samem Ip. Później odwiedzą New Territories _ część Hongkongu przypominającą bardziej wieś niż miasto. Przewodniczki odwiedzą piękny Wetlands Park, skąd widać położone w dali gęsto zaludnione Chiny oraz spotkają Tang Kwai Yin _ żyjącego potomka dynastii Tang, która pokaże należące do rodziny liczne wiekowe pałace i posiadłości. Sophie i Wing odwiedzą również port Sai Kung, gdzie można zjeść niewiarygodnie smaczne owoce morza.

Makłowicz w podróży Podróż 20. _ Indie z przyjaciółmi, 10:50 | TVP Polonia

Magazyn kulinarny
Rzeki świata Rivers of the World Mekong, 19:00, 00:00 | Travel Channel
Jedna z ostatnich na świecie rzek matek, Mekong, wypływa z Himalajów i zygzakiem przepływa przez Chiny i południową Azję. Ryż, handel, rybołówstwo, czyli wszystko, czym żyje region, zależy od rzeki.
Mega-miasta Megacities Hongkong, 20:00 | National Geographic HD
Hongkong wprowadził jedną z najtrudniejszych do sfałszowania walut na świecie. Program przedstawia drogę pieniędzy od produkcji w nowoczesnej mennicy aż do wpuszczenia w obieg w małym mieście.
Piątek  07.01.2011
Sobota  08.01.2011
Kuchnie Azji Culinary Asia Japonia, 08:00 | Travel Channel
W Japonii postęp dokonuje się z prędkością błyskawicy. Kraj będący zawsze w czołówce rozwoju był i jest miejscem narodzin najbardziej nowatorskich i ekscentrycznych rozwiązań w historii ludzkości. Od wysokiej estetyki nowoczesnej architektury po współczesną kulturę ulicy, od komiksów manga po dania błyskawicznej kuchni, japońska pomysłowość zmieniła sposób życia i odżywiania się. Miejscowa kuchnia nie tylko zdefiniowana jest przez egzotyczne składniki, lecz dania charakteryzują uniwersalne zasady i wartości.
Trzy królestwa Chi bi / Red Cliff, Chiny 2009, 17:35 | CANAL+ Film
Chiny, rok 208 n.e. Żądny władzy kanclerz Cao Cao otrzymuje od cesarza z dynastii Han zgodę na wyprawę wojenną. Jej celem ma być zniszczenie dwóch wrogich, skłóconych armii. Jednej z nich przewodzi Liu Bei, drugiej Sun Quan. Cao Cao zaczyna wojnę od napaści na Liu Beia, zmuszając go do odwrotu. Po porażce strateg wodza, Zhuge Liang, sugeruje, by zwrócić się do trzeciego ze skłóconych królestw z propozycją sojuszu. Kontaktuje się z wojownikiem Sun Quana, Zhou Yu. Dwie, niegdyś wrogie armie łączą siły.

Kylie Kwong: Moje Chiny Kylie Kwong: My China Hangzhou, Kylie Kwong: Moje Chiny Kylie Kwong: My China
Hangzhou

Kylie Kwong, Australijka chińskiego pochodzenia, wybiera się do kraju przodków, aby na nowo odkryć bogactwo kontrastów. Podróż rozpoczyna w wiosce Toishan, z której pochodzi jej rodzina. Stamtąd wyrusza na kulinarną wycieczkę dookoła Chin. Po drodze przedstawia lokalne smaki i potrawy, gotuje wspólnie z Chińczykami, przyrządza znakomitości, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.
Niedziela  09.01.2011
Kuchnie Azji Culinary Asia Japonia, 14:00 | Travel Channel
W Japonii postęp dokonuje się z prędkością błyskawicy. Kraj będący zawsze w czołówce rozwoju był i jest miejscem narodzin najbardziej nowatorskich i ekscentrycznych rozwiązań w historii ludzkości. Od wysokiej estetyki nowoczesnej architektury po współczesną kulturę ulicy, od komiksów manga po dania błyskawicznej kuchni, japońska pomysłowość zmieniła sposób życia i odżywiania się. Miejscowa kuchnia nie tylko zdefiniowana jest przez egzotyczne składniki, lecz dania charakteryzują uniwersalne zasady i wartości.
Cuda stworzone przez człowieka Man Made Marvels China Chiny: Lotnisko w Pekinie, 15:00 | Discovery Science
W Pekinie powstaje największe lotnisko na świecie.

Kylie Kwong: Moje Chiny Kylie Kwong: My China Hangzhou, Kylie Kwong: Moje Chiny Kylie Kwong: My China Hangzhou, 15:35 | Kuchnia.TV

Kylie Kwong, Australijka chińskiego pochodzenia, wybiera się do kraju przodków, aby na nowo odkryć bogactwo kontrastów. Podróż rozpoczyna w wiosce Toishan, z której pochodzi jej rodzina. Stamtąd wyrusza na kulinarną wycieczkę dookoła Chin. Po drodze przedstawia lokalne smaki i potrawy, gotuje wspólnie z Chińczykami, przyrządza znakomitości, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.

Chińskie panowanie na morzach When China Ruled the Waves Morskie podboje na początku XV, 17:00, 1:00 | Viasat History

Na początku XV wieku Chiny zaprezentowały światu swoje bezprecedensowe stanowisko wobec morskich eksploracji. Na ponad 80 lat przed dotarciem Kolumba do Ameryki, jedna z najwspanialszych flot w historii i jej wpływ na biznes i politykę kraju podniosły Chiny do rangi bezdyskusyjnej potęgi na morzach i oceanach świata. W programie _ opowieść o niezwykłym rozdziale historii tego jednego ze światowych supermocarstw i jego morskich podbojach na początku XV wieku, opowiedziana przez współczesnego poszukiwacza przygód i podróżnika.

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Azja w TV 03.01.2010 – 09.01.2011 Reviewed by on 3 stycznia 2011 .

Monika Wawrzynowska w swojej rubryce Azja w TV prezentuje przegląd najciekawszych programów, filmów fabularnych i dokumentalnych dotyczących Azji, które będzie można obejrzeć w najbliższym tygodniu na polskojęzycznych kanałach telewizyjnych. Serdecznie zapraszamy: Poniedziałek  03.01.2011 Obieżyświat Globe Trekker Korea, 11:00 | Travel Channel Ian Wright rozpoczyna wyprawę po Korei Południowej w stolicy kraju _ Seulu, gdzie kupuje

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Avatar

Pozostaw odpowiedź