Artykuły,Na podbój Azji

Adam Izydorczyk: Jak otworzyć restaurację w Chinach

CIMG1735Chińska kuchnia to niekończący się temat, o którym można rozmawiać godzinami, a nawet miesiącami degustując kolejne potrawy. Jednak jedzenie będzie dzisiaj tylko tłem do omawianego tematu, którym są procedury oraz koncesje potrzebne do stworzenia własnej restauracji.

Chyba każdy z Was zastanawiał się nad ekonomicznymi oraz proceduralnymi aspektami istnienia tych wszystkich restauracji, które odwiedzaliście, będąc w Chinach na wakacjach lub żyjąc tutaj na co dzień.

Maksyma „życie to jedzenie” towarzyszy przeciętnemu Chińczykowi każdego dnia. Wiem coś o tym, bo moje życie jest związane z Szanghajem od 2007 roku.

W samym Szanghaju istnieje ponad 20 000 restauracji (dane z 2004 roku) i to tylko tych, które posiadają koncesje i były zarejestrowane (ktoś prowadził działalność gospodarczą), ale ile było tych, którzy tej koncesji nie posiadali, tego nikt nie wie i prawdopodobnie nigdy się nie dowie (mowa tu o kuchni ulicznej).

Przypuśćmy jednak, że nasz biznes ma być legalny i będziemy się starać uzyskać wszystkie pozwolenie potrzebne do otwarcia własnej restauracji. Zaczynamy więc zabawę w otwarcie restauracji „na niby” razem z „Centrum Studiów Polska-Azja”.

Pierwszym krokiem, który musimy uczynić to udanie się do lokalnego biura przemysłu i handlu (工商局) w sprawie rejestracji naszej ukochanej restauracji. Po złożeniu wniosku czas oczekiwania na negatywną lub pozytywną decyzję wynosi 30 dni. Główne zagadnienia rejestracji to: nazwa restauracji, miejsce zamieszkania, miejsce otwarcia restauracji, przedstawienie prawnego charakteru działalności, zakres działalności, sposób działania, kapitał, liczba pracowników, wielkość firmy, czas pracy oraz branża.

De facto istnieją dwie możliwości, jeśli chodzi o charakter prawny, a są nimi: stworzenie całości jako podmiotu zagranicznego lub otwarcie działalności gospodarczej jak każdy obywatel Chin. Jedna, jak i druga posiada plusy i minusy!!! (Niżej opisany tyczy się normalnej działalności gospodarczej).

Po zatwierdzeniu przez biuro przemysłu i handlu otrzymamy zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej. Tutaj pojawiają się pierwsze opłaty, czyli opłata rejestracyjna, która wynosi 0,1% łącznej wartości kapitału własnego.

Następnym krokiem w naszej batalii o restaurację jest poinformowanie o wszystkim departamentu zdrowia i zapobieganiu epidemii (卫生防疫站), gdzie musimy się udać z naszymi dokumentami uzyskanymi w biurze przemysłu i handlu. Przed otrzymaniem pozwolenia z departamentu zdrowia i zapobieganiu epidemii zostanie wysłana kontrola do naszej restauracji, co trwa przeciętnie do 14 dni. Warto pamiętać o świadectwach zdrowia swoich pracowników. Wymagane są one dla kelnerów oraz kucharzy.

Teraz na naszej drodze stanie Agencja ochrony środowiska (环境保护局).

Badanie oraz zatwierdzenie projektu zawiera w sobie: pomiar hałasu (czyli dB.), prawidłowe odprowadzanie ścieków, dymu, odpadów stałych, akceptacja wykorzystania lokalu do celów gastronomicznych (z zaznaczeniem otaczających warunków środowiska i wykorzystaniem właściwości budynków w pobliżu oraz wpływu na innych mieszkańców miasta). Uwieńczeniem walki będą dokumenty otwarcia z pieczęciami Agencji Ochrony Środowiska. Jest to jeden z najtrudniejszych kroków do przeskoczenia, więc trzeba się wykazać cierpliwością lub idąc na skróty wręczyć łapówkę.

Warto wspomnieć o bardzo istotnej procedurze!!! Przed kupnem lub wynajmem lokalu, można poprosić o wizytę urzędników Agencji ochrony środowiska dla uprzedniego sprawdzenia lokalizacji oraz budynku, tak aby mieć 100% pewności otrzymania dokumentu otwarcia w przyszłości.

Przyjmijmy, że wszystkie poprzednie procedury zostały zakończone, a my otrzymaliśmy dokumenty, które potrzebujemy do otwarcia restauracji. Następnie rejestrujemy się w biurze zarządzania ds. branży gastronomicznej (饮食行业管理办公室办理), otrzymując klasyfikację naszej restauracji.

Następnie udajemy się do biura zatwierdzenia cen towarów (局商品价格), w tym marży brutto, dań podawanych w naszej restauracji etc. etc. (że coś tak magicznego jeszcze istnieje w tym chińskim kapitalizmie!). Oczywiście jak w każdym „nienormalnym państwie” musimy ubiegać się o koncesję na sprzedaż alkoholu, co chyba żadnego Polaka w żaden sposób nie może zaskoczyć. Następny krok to otrzymanie zgody miasta na dekorację elewacji, a w szczególności neony, reklamy, które będą rozświetlać naszą restaurację po zmroku.

Na swojej drodze natrafimy też na tak bzdurne wymagania, jak posiadanie koncesji na korzystanie z energii elektrycznej czy też wody. Nie obejdzie się też bez uprzedniej wizyty urzędników ds. bezpieczeństwa, którzy będą sprawdzać system przeciwpożarowy, wyjścia ewakuacyjne etc. etc.

Dokumenty, które otrzymaliśmy z biura przemysłu i handlu zanosimy do odpowiedniego wydziału jednostki policji, gdzie dokumenty zostaną opieczętowane oraz przekazane ponownie do tegoż biura wraz z informacjami dotyczącymi głównego księgowego. Po tej czynności w ciągu 30 dni musimy zgłosić się do urzędu skarbowego (rejestracja podatkowa). Praktycznie już wszystkie procedury są za nami, pozostało nam jeszcze założenie konta bankowego.

Aby otworzyć konto bankowe do dokonywania przelewów oraz usług rozliczeniowych potrzebujemy następujących dokumentów: oryginalny dokument rejestracyjny z wszystkimi pieczęciami, dowód osobisty lub kartę stałego pobytu.

Od strony proceduralnej wszystko zostało załatwione. Teraz trzeba się zastanowić nad dobrą lokalizacją naszej restauracji. Czy będzie to „the Bund”, Wu Jiang Road, okolice Jin’An Temple czy też Xin Tian Di. Ale ten temat zostanie poruszony następnym razem, kiedy będziemy omawiać rynek nieruchomości oraz China’s bubble, czyli „Shanghai Dream”.

 

Adam Izydorczyk

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Adam Izydorczyk: Jak otworzyć restaurację w Chinach Reviewed by on 26 maja 2010 .

Chińska kuchnia to niekończący się temat, o którym można rozmawiać godzinami, a nawet miesiącami degustując kolejne potrawy. Jednak jedzenie będzie dzisiaj tylko tłem do omawianego tematu, którym są procedury oraz koncesje potrzebne do stworzenia własnej restauracji. Chyba każdy z Was zastanawiał się nad ekonomicznymi oraz proceduralnymi aspektami istnienia tych wszystkich restauracji, które odwiedzaliście, będąc w

Udostępnij:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O AUTORZE /

Katarzyna Wachowska, sinolog, tłumacz języka chińskiego. Obecnie mieszka w Kunmingu, w prowincji Yunnan. Trzyma rękę na pulsie. Opisuje głośne i gorące wydarzenia, o których dyskutują ludzie w całych Chinach, a także jej liczni znajomi.

komentarzy 5

  • To chyba błąd z tymi 20 mln restauracji!!!! 20 000 tys – to 20 mln.

    • chodzi o „20 000” (wkradł się błąd !!! ) sorry :+)

  • Przepisy ruchu drogowego tez sa i co z tego? Liczy sie tez podejscie i restrykcyjnosc urzedników a po wizytach w kilku chinskich restauracjach nie wydaje mi sie aby te wszystkie w/w przepisy miały restrykcyjne zastosowanie. Za to w Polsce maja.

    • Panie Adamie

      Nie zgadzam się z pańską tezą !! to nie od urzędnika państwowego ma to zależeć !! sama kwestia, że ktoś komuś przyznaję możliwość ingerowania w moją firmę jest chorym pomysłem.
      Mam być szczęśliwym człowiekiem tylko dlatego, że urzędnik, którego spotkałem na swojej drodze był miły i nie dopieprzał się do szczegółów ?? a co jeśli natrafię na jakiegoś kretyna, który będzie przeglądał dokument po dokumencie ?? nie dość, że odciągnie moich pracowników od pracy ( bo taka kontrola to 3 tyg. wyciągnięte w życia ) to jeszcze może doprowadzić moją firmę do bankructwa !!
      Jest wiele firm pokroju JTT Optimusa i innych, które poległy tylko dlatego, że urzędnik był mściwym skur… lub wydał błędną decyzję !!

      Faktycznie w Chinach jest wiele przepisów, których się nie stosuje ,ale to tylko dlatego, że brakuje odpowiedniej machiny biurokratycznej !! Już wielokrotnie powtarzałem, gdyby utrzymała się liczba urzędników z 1988 roku w Polsce mało który urzędnik miałby czas na zawracanie dupy przedsiębiorcy !!!

  • A myślałem, że Chiny są bardziej liberalne. Widzę Adamie, iż za każdym razem burzysz mity o chińskim wolnym rynku. Bardzo lubię Twoje teksty, bo niewiele pisze się o chińskiej gospodarce z punktu widzenia, który istotny jest dla indywidualnego przedsiębiorcy. W internecie jest sporo danych makroekonomicznych, ale co obchodzą restauratora zmiany w bilansie płatniczym?! Pozdrawiam.

Pozostaw odpowiedź